- Han er alt det vi ba om

(Dagbladet): Jens Stoltenberg har nå gått inn i sin femte måned som generalsekretær for NATO. Det mens forholdet mellom forsvarsalliansen og Russland stadig blir kjøligere.

- I sine første måneder har Stoltenberg vist at han er alt det vi ba om, sier USAs NATO-ambassadør Douglas Lute til Dagbladet.

Han holder nå en telefonkonferanse med journalister fra hele verden, som Dagbladet er med på.

- Et hav mellom oss

I helga møtte Stoltenberg Russlands utenriksminister og sa at det fortsatt er et hav mellom NATOs og Russlands oppfattelse av virkeligheten.

- Jens Stoltenberg har en lederstil som er viktig for alliansen, sier Lute til Dagbladet, og understreker at det i NATO-alliansen skal være konsensus blant de 28 medlemslandene.

- Hvordan vil du beskrive Stoltenbergs håndtering av russerne?, spør Dagbladet ambassadøren.

- Han er veldig balansert. Han har som statsminister i Norge hatt mye personlig erfaring med å forholde seg til Russland. Han handler fra en base av styrke, men han har også en vilje til å åpne for dialog, sier Lute til Dagbladet.

NATO-ambassadøren hevder prorussiske styrker står for mesteparten av aggresjonen i Øst-Ukraina nå.

- Vi har den siste tiden sett økt tilstedeværelse av tungt russisk militært utstyr i Øst-Ukraina, sier Lute, og peker også på at det er mer høyteknologisk russisk utstyr i Øst-Ukraina.

Flyttes østover

Flere østeuropeiske land har den siste tiden uttrykt bekymring over den økte militære aktiviteten fra Russland, spesielt med stadig nye russiske fly på vingene. NATO har svart med å øke sin tilstedeværelse i øst.

- NATO-styrker strømmer nå til øst for å møte problemene til våre allierte der. De allierte er bekymret over den russiske aggresjonen som de ser ikke langt fra sine grenser, sier Lute.

Journalister fra Romania som er med på telefonkonferansen, peker på det de oppfatter som flere trusler fra Russland.

- Romania er en av de 28. Hvis en av de 28 føler seg truet eller blir angrepet, så er de andre 27 bundet til å trå til, sier Lute til verdenspressen.

Men på NATO-møtet i Wales i desember i fjor, ble ikke det sett på som nok med militære styrker i øst. De ville ha permanente baser, og derfor kommer det seks nye kontrollsentre i Øst-Europa.

De blir satt opp i de seks landene som ligger lengst øst av alle de NATO-allierte, fra Estland i nord til Bulgaria i sør.

Lute sier det er for å takle «aggresjonen fra Russland».

Toppmøte neste år

NATO satte seg nye mål for sikkerhetssamarbeidet i september i fjor. Neste år skal NATO igjen ha toppmøte, og da skal Stoltenbergs og NATOs innsats evalueres.

I dag deltar Putin på et toppmøte om Ukraina-krisa i minsk. Målet er en fredsavtale, men bombene og beskyldningene har haglet siden Russland innlemmet Krim-halvøya i sine områder i fjor.

Wednesday, February 11th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments