Gir verdenssamfunnet stryk i Gaza-konflikten

Det er nå gått seks måneder siden Israel og palestinerne i Gaza inngikk en våpenhvile etter krigen i fjor sommer. Under de voldsomme 50 dagene med bombing mellom palestinerne i det innesperrede Gaza og Israel i fjor sommer, ble 18 000 bygninger ødelagt og 100 000 leiligheter bombet til ruiner i Gaza.

Nå slår hjelpeorganisasjoner og FN alarm: Det kan ta et tiår å gjenoppbygge Gazas hjem, skoler og helseinstitusjoner, skriver The Guardian.

- Vi trenger et hjem, ikke løfter, sier FNs UNWRA-talsmann Chris Gunness i artikkelen «Verden har brutt sine løfter om å gjenoppbygge Gaza – og det er barna som lider»

- Hold løftene deres!

30 hjelpeorganisasjoner og FN-organisasjoner går nå sammen og ber det internasjonale samfunnet om å holde løftene de kom med i fjor, om at den israelske blokaden av Gaza må avsluttes. Gaza er nødt til å få inn byggematerialer og sement hvis de skal klare å bygge opp de mange husene.

Situasjonen er prekær: Folk bor i telt og på enorme sovesaler på skoler. Som igjen går ut over den allerede dårlige skolesituasjonen for de mange barna på den overbefolkede stripa. I tillegg er Gazas barn og unge traumtatisert. Mange får ikke sove om natta. De tisser i sengene sine.
 

Barn sliter

Rundt 80 000 barn får gruppe- eller individuell rådgiving etter de voldsomme traumene de opplevde da Gaza ble bombet i over en måned, i sommerferien i fjor. En god del av barna er tilbake på skolen, men de har vanskeligheter med å konsentrere seg. Spesielt tenåringene sliter, melder Unicefs Ironside.

- De er uten håp og føler seg fullstendig hjelpesløse, sier hun.

- Barn sliter fremdeles. De har traumer, de er redde og savner folk som de mistet. Samtidig er veldig mange av dem fremdeles ikke hjemme.. Det gjør at de ikke klarer å gå videre, sier Pernille Ironside, sjef for FNs Unicef-kontor i Gaza. 

Hjelpeorganisasjonene sier videre at «innbyggerne har mistet håpet for framtida».

- Vi kan ikke mislykkes i Gaza. Vi må gjøre Gaza til et sted det er mulig å leve. Det er nødvendig for at det skal bli fred og sikkerhet i regionen, melder de i en felles uttalelse.

100 000 hjemløse

Fremdeles er rundt 100 000 Gaza-innbyggere uten hjem. Og de som faktisk har sitt eget tak over hode opplever jevnlige strømkutt, ofte i så mange som 18 timer i løpet av et døgn.

- De ansatte i offentlig sektor får fremdeles ikke lønn, og den nasjonale enhetsregjeringen klarer ikke å skape framgang. 1,8 millioner mennesker er stengt inne i kyst-enklaven, de får ikke bevege seg utenfor og har ikke håp for framtida, melder organisasjonene.

Organisasjonene krever at Israel letter blokaden de har over Gaza sånn at bygingsmateriale kan komme inn. I tillegg ber de Egypt åpne Rafah-grensa for å hjelpe folk som trenger helsemessig- eller annen hjelp som ikke finnes i Gaza. 

Uten stål og sement

- Bare en slutt på blokaden vil kunne bidra til at folk kan bygge opp igjen husene og livene sine. Det er uakseptabelt at det internasjonale samfunnet nok en gang svikter folket i Gaza når de trenger hjelpen som mest, sier Catherine Essoyan, Oxfams region-direktør.

Oxfam har regnet ut at Gaza trenger 800 000 lastebiler med byggemateriale, inkludert stål og sement.

- Men bare 0,25 prosent av hva som trengs for å bygge opp igjen det aller viktigste har kommet inn i Gaza i løpet av de siste tre månedene, melder Oxfam.

Over 2000 døde

Mer enn 2000 palestinere, hvorav 540 barn, mistet livet i løpet av de sju ukene med bombing fra Israels side og inn i Gaza – og rakettutskyting fra Gaza i fjor sommer. 73 israelere ble drept, mens så mange som 11 000 palestinere ble skadd. Skadene var voldsomme og mange måtte amputere bein eller armer. 

• Les også: Banksy er i Gaza

Saturday, February 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments