Germanwings-pilot var låst ute av cockpiten før flyet krasjet


(Dagbladet): En av pilotene i Germanwings-flyet fra Barcelona til Düsseldorf som krasjet i de franske alpene tirsdag, var utelåst av cockpiten før flyet styrtet.

Det skriver New York Times.

En etterforsker sier til avisa at stemmeopptak fra ulykkesflyet som de har analysert, indikerer at en av pilotene forlot cockpiten før flyet begynte å dale nedover. Piloten var ikke i stand til å komme inn igjen før flyet krasjet, ifølge avisa.

- Forsøkte å slå inn døra

Ifølge etterforskeren kan man på stemmeopptakene høre at piloten utenfor cockpiten banker på døra, men får ikke noe svar. Så blir bankingen høyere og høyre.

- Du kan høre at han forsøker å slå inn døra, sier etterforskeren til avisa.

Vet ikke hvorfor piloten gikk ut

Hvorfor den ene flygeren forlot førerkabinen, er fortsatt ikke kjent. Det er heller ikke kjent om det var flykapteinen eller annenflygeren som satt igjen.

Kapteinen på flyet blir beskrevet som svært erfaren, hadde jobbet i over ti år for Lufthansa og Germanwings og hadde over 6.000 flytimer bak spakene i fly av typen Airbus A320.

- Vi vet ikke hvorfor en av pilotene gikk ut, men det som er sikkert er at den andre piloten var alene i cockpiten og ikke åpnet døra, sier etterforskeren.

En av teoriene om hva som kan ha forårsaket flystyrten, er at flygerne om bord var bevisstløse.

Innholdet i taleregistratoren synes å støtte opp om dette, og viser at bare den ene av flygeren befant seg i førerkabinen da flyet styrtet, skriver NTB.

Rolig samtale først

Det kan i så fall forklare hvorfor den driftsikre og trygge flytypen Airbus A320 krasjet i de franske alpene en lys og relativt skyfri formiddag. I alt 150 mennesker omkom i ulykken.

Etterforskeren sier videre til New York Times at samtalen mellom de to pilotene i ulykkesflyet var veldig rolig før den ene piloten forlot cockpiten.

Flygelederne mistet kontakt med flyet

Få minutter etter å ha lettet fra flyplassen El Prat i Barcelona klokka 09:55 hadde flygerne varslet flygelederne i Aix-en-Provence at de straks kom inn i fransk luftrom. Flyet lå, som forutsett, i 11 582 meters høyde.

Klokka var 10:30 og de franske flygelederne ba flygerne om å holde seg i denne høyda. De svarte bekreftene, fortalte den franske miljøvernministeren, Ségolène Royal, i fransk radio.

Klokka 10:31 begynte så flyet ei merkelig nedstigning i en fart av 900 til 1200 meter i minuttet.

Flygelederne i Aix-en-Provence kalte straks opp flyet. Men de fikk intet svar.

- Kraftig fall i lufttrykk

Det ble slått alarm fra en flygeleder. Straks tok et jagerfly av typen Mirage 2000 av fra flybasen i Orange for å møte Airbus 320. Klokka var 10:40. Et minutt etterpå, uten at flygerne om bord hadde svart på noe anrop, styrtet flyet i en fart av om lag 800 kilometer i timen.

Dette har fått fagfolk til å tenke på et brått og kraftig fall i lufttrykket inne i flyet som en mulig årsak til ulykka.

To øyenvitner nær ulykkesstedet så flyet komme uten flammer eller røyk fra brann.

Dagbladet kommer med mer!

Thursday, March 26th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments