Geniet ble homodømt og kastrert familien krever at 50 000 blir benådet


(Dagbladet): Den britiske matematikeren og oppfinneren Alan Turing, som Morten Tyldums film «Imitation Game» er basert på, knekte tyskernes Enigma-kode og bidro dermed trolig til å forkorte andre verdens og dermed redde tusenvis av menneskeliv.
 
Men i stedet for å få en heltestatus ble han dømt for homoseksuell aktivitet, kjemisk kastrert og begikk til slutt selvmord.

Først 59 år etter sin død fikk Turing oppreisning, da dronning Elizabeth benådet geniet 23. desember 2013.

Selv om Turings familie var lettet over avgjørelsen, følte de det var svært urettferdig at 49 000 andre dømt for homoseksualitet ikke fikk en tilsvarende benådning.

233 søknader

Det britiske innenriksdepartmentet, Home Office, har fått på plass et system hvor personer som ble dømt for homoseksualitet kan be om at domfellelsene opphører på bakgrunn av «Protection of Freedoms Act 2012».

Bare 233 personer har så langt søkt, skriver Observer. Redaktøren i Attitude Magazine, Matthew Todd, sier det ikke er overraskende at tallene er lave.

– Regjeringen har ikke vært tydelige nok på at det går an å søke om dette. Disse domfellelsene ødela livet til folk — mange endte opp med å ta livet av seg selv — så jeg kan se for meg at de skammer seg over dommen og trenger å blir forsikret om at det har blitt begått urett mot dem, sier Todd.

Avviste en rekke søknader

Av de 233 som har søkt, er det bare 65 som har fått søknaden godkjent, ifølge informasjon Observer har fått tilgang til.

En godkjennelse krever at lovbruddet faller innunder den utdaterte paragraf 13 i straffeloven anno 1956, «unnatural offences»:

It is an offence for a man to commit an act of gross indecency with another man, whether in public or private, or to be a party to the commission by a man of an act of gross indecency with another man, or to procure the commission by a man of an act of gross indecency with another man.

- Overrasket og sjokkert

35 søknader har blitt avvist på bakgrunn av at den homoseksuelle aktiviteten foregikk på et offentlig toalett, noe som fortsatt regnes som et lovbrudd. 21 ble avvist fordi de av en eller annen grunn ikke kvalifiserte. Et eksempel på dette var hvis vedkommende kun hadde tilrettelagt eller oppfordret til det som den gang ble ansett som ulovlig seksuell aktivitet.

Hele hundre søknader ble avvist fordi lovbruddene ikke var relatert til lovanvendelsen. Ytterligere seks ble avvist da det ikke skal ha foreligget samtykke for den seksuelle aktiviteten, og én fordi den andre parten i saken var under 16 år gammel.

– Jeg er overrasket og sjokkert over at de avviste søknadene inkluderer mange menn som ble dømt for å «oppfordre» til homosex. I de fleste tilfellene dreide dette seg om homofile som møttes på gata eller i en park. Møtene involverte ikke sex. Noen menn ble dømt for å smile eller blunke til andre menn i det offentlige rom, sier homoaktivisten Peter Tatchell til avisa.

Underskriftskampanje

Protection of Freedoms Act 2012 har allerede blitt kritisert av aktivister for at den ikke inkluderer straffedømte som er døde. Bare de som fortsatt lever kan søke om at dommen skal bli slettet, og det gjelder for om lag 15 000 av de i alt 49 000 straffedømte.

Dette førte til at det ble igangsatt en underskriftskampanje, som ble frontet av blant andre Benedict Cumberbatch, som spilte rollen som Alan Turing i filmen «Imitation Game», skriver Spectator.

Over 600 000 personer skrev under på kampanjen, og signaturene ble overlevert av Turings familie til den britiske regjeringen tidligere i år.

Rachel Barnes, slektning av Alan Turnes, sier til Observer at regjeringen har en lang vei å gå for å opplyse folk om at de kan søke om å få dommen slettet.

- Hele familien var lettet da Turing ble benådet i 2013. Men det framsto alltid som feil at bare én person skulle bli benådet. Vi snakker om minst 49 000 mennesker som ble dømt, sier Barnes.

Sunday, May 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments