Frykter krigsherren Tompolo skal starte en ny krig. Eks-piraten har norske kampskip


(Dagbladet): Den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo, som er i besittelse av flere norske krigsskip, har innkalt sine tidligere opprørskommandanter til et møte i dag.

Avisa The Nation skriver i dag at det fryktes at geriljaene skal ta til våpen og starte en krig i det oljerike Nigerdeltaet, igjen. Og at flere militære ledere er bekymret.

- Eks-geriljaene har virkemidler som kan brukes, deriblant de norske båtene, og de har bra med våpen. Dette er en maktkamp om posisjoner, roller og fordeler som har foregått siden valget, sier tidligere toppsjef i Shells afrikadivisjon, Olav Ljøsne.

Et urolig Nigeria

Før presidentvalget i Nigeria i mars, truet Tompolo med full krig mot alle som hindret gjenvalg av daværende president Goodluck Jonathan. Jonathan hadde gitt de tidligere geriljalederne amnesti og gode avtaler, som presidentkandidat Muhammadu Buhari har lovet å rydde opp i. Tompolos sikkerhetsselskap Global West Vessel Specialists drifter blant annet Nigerias kystvaktflåte NIMASA, som driver piratjakt og pengeinnkreving langs den nigerianske kysten.

Men det var Buhari som vant valget. Og siden har maktkampen rast.

- Det blir urolig i Nigeria framover. Det som er helt klart, er at den nye ledelsen står overfor enorme utfordringer. Tompolo har nytt godt av god støtte fra den tidligere presidenten. Nå prøver han å posisjonere seg, sier Ljøsne til Dagbladet.

- Kamp om posisjoner

Tompolo har kalt inn flere av landets mest beryktede eksmilitante kommandanter fra tida før de fikk amnesti – da han selv var leder for opprørsbevegelsen MEND. Dette skjer etter at  Buhari sparket toppsjefen for NIMASA, sjefen som Dagbladet avslørte at besøkte Haakonsvern i Bergen for å kjøpe krigsskip sammen med Tompolos daværende flåtesjef Romeo Itima i 2012.

Dagbladet har i en rekke artikler avslørt hvordan krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo har fått kjøpe seks tidligere norske missiltorpedobåter og det store støttefartøyet KNM «Horten» som nå inngår i den privatdrevne paramilitære kystvaktflåten til NIMASA. Ljøsne har tidligere sagt at båtene Tompolo fikk kjøpe av Norge har gitt eks-piraten kontroll over en oljeproduksjon på størrelse med Norges.

Men Buhari har kansellert den omstridte sikkerhetskontrakten med Tompolo.

- Men jeg vil ikke ha trukket en dramatisk konklusjon fordi den kontrakten er kansellert og MEND samles. Kampen om posisjoner foregår over hele landet og ordbruken kan være litt mer dramatisk enn realiteten på bunnen. Jeg oppfatter dette som forhandlinger, sier Ljøsne.

Millioner av dollar

Ifølge News Nigeria skal Tompolo ha håvet inn over 300 millioner dollar siden 2011 på å drive piratjakt og skatteinnkreving med sine norske marinefartøy. Men Buhari har gått etter milliardkontraktene og stoppet utbetalinger av enkelte stipend under amnestiprogrammet. Han har også truet med å gå etter tidligere medlemmer av president Jonathans regjering for oljetyveri.

Tompolo sier at dagens møte er «viktig og avgjørende». Lederen for «National Coalition of Niger Delta Ex-Agitators», General Israel Akpodoro, har rådet sine 12 000 medlemmer om å holde seg unna.

- Hvis møtet er til for å gjøre godt, så har jeg ikke problemer med det. Men det har gått opp for meg at møtet har rampete intensjoner, nemlig å skape trøbbel for presidenten. Rådet mitt til mine medlemmer og andre eks-opprørere i Nigerdeltaet er å ikke gå på møtet, for deres egen skyld, sier Akpodoro til avisa Punch.

At møtet har onde og krigerske hensikter, avviser Tompolo. Han sier han vil forklare sine opprørskommandanter og andre medlemmer hvorfor Buhari har lat være å betale ut stipender og penger til soldattrening under amnestiprogrammet de siste to månedene.

- Spenningen rundt dette møtet er helt unødvendig, en frekk avledningsmanøver, for vi har ikke onde hensikter i noen som helst form, sier Tompolo til The Nation.

Norges Kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget vil kalle inn til ny kontrollhøring om Forsvarets skandalesalg av norske marinefartøy til Tompolo, etter Dagbladets nye avsløringer i saken i juni.

Saturday, July 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments