- Frykter for sikkerheten i Norges hemmeligste lokaler

(Dagbladet): – Å slippe til private vaskefirmaer inn i Norges viktigste og hemmeligste lokaler, er å gamble med Norges sikkerhet, sier forbundssekretær i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Guro Vadstein, til Dagbladet. NTL organiserer mer enn tre tusen ansatte i Forsvaret.

Regjeringen har vedtatt å konkurranseutsette all renhold ved Forsvarets mange lokaler.

«Det er nå tatt en politisk beslutning – et strategisk veivalg – om at Forsvarsbyggs monopol på å levere renholdstjenester til Forsvaret skal opphøre. Forsvaret skal nå kjøpe renholdstjenester i markedet basert på åpen konkurranse», skriver seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, Asgeir Spange Brekke, i en e-post til Dagbladet.

Forsvaret har fått frist til 30. april 2016 å konkurranseutsatte all renhold, «når eventuelle sikkerhets- og beredskapsmessige forhold eller hensiktsmessighetsvurderinger ikke tilsier annet».

Lovbrudd på statsministerenes kontor

Men en del av renholdet har allerede blitt konkurranseutsatt. Lørdag avslørte Dagbladet at renholdsfirmaet Abo Renhold har brutt arbeidsmiljøloven. Selskapet vasker en rekke sentrale bygninger for Forsvarsbygg, blant annet Statsministerens kontor. Statsminister Erna Solberg (H) krever nå at Forsvarsbygg rydder opp.

Men NTL mener regjeringen bør gå lengre.

- Vi mener Forsvarsbygg bør fortsette å bruke egne ansatte og reversere planene om å konkurranseutsatt all renhold. Fokuset på sikkerhet blant Forsvarets ansatte er særdeles høyt. Det er pussig at dette ikke ser ut til å gjelde for renholdet. Vi frykter at Forsvaret i dag ikke har kontroll. Når alt renhold i framtida skal utføres av private firmaer, er vi redd sikkerheten slippes ut med vaskevannet, sier Vadstein.

- Useriøse aktører

Da Forsvarsbygg ga renhold oppdraget til Abo Renhold vektla de pris hundre prosent i anbudsprosessen.

- Det er allment kjent at renholdsbransjen har store utfordringer med useriøse aktører. Derfor er det oppsiktsvekkende at forsvarssektoren velger å vektlegge lav pris på renhold så sterkt, sier Vadstein. Hun viser til at forsvaret bruker enorme ressurser på sikkerhet.

- De som faktisk gjør vaskejobben er de store taperne her. De har dårlige arbeidsvilkår og stadig strengere krav til hvor mye de skal rekke over i løpet av en arbeidsdag. I en reell sikkerhetsvurdering vil også slike forhold spille inn. Folk med økonomiske problemer kan være i en sårbar situasjon, særlig når de har tilgang til hemmeligheter og omsettelig informasjon, sier Vadstein.

- Forsvarlig

Forsvarsdepartementet på sin side forsikrer om at renholdstjenestene vil bli kjøpt inn på en forsvarlig måte.

«I gjennomføringsoppdraget til Forsvarsbygg og Forsvaret har Forsvarsdepartementet gitt i oppdrag om at Forsvaret ved kjøp av renholdstjenester i det kommersielle markedet skal stille klare krav til at leverandører og eventuelle underleverandører ivaretar sitt samfunnsansvar og at lover og regler følges. Det er også stilt krav om at Forsvaret skal ha gode kontrollregimer for å ivareta dette. Dette er noe Forsvarsdepartementet tar alvorlig, og som vil være en naturlig del av departementets oppfølging av prosessen», skriver seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, Asgeir Spange Brekke, i en e-post til Dagbladet.

Sunday, February 8th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments