Fristen er ute, men ingen vet om gislene lever

(Dagbladet): Et døgn etter fristen IS-terroristene satt, er det fortsatt ikke kommet noen informasjon om det har skjedd noe med de to gislene Kenji Goto fra Japan eller Muath al-Kassabeh fra Jordan, melder nyhetsbyrået Reuters.

Terroristene i IS truet med at den jordanske piloten, som styrtet og ble tatt til fange i Irak i desember i fjor, ville bli drept om ikke Jordan slapp fri den terrordømte islamisten Sajida al-Rishawi innen solnedgang torsdag.

Ville gå med på krav

Jordanske myndigheter sa seg villige til å utveksle den kvinnelige jihadisten, men krevde bevis for at piloten fremdeles var i live. Det fikk de ikke. Derfor satt Sajida al-Rishawi fremdeles i fengsel da fristen gikk ut torsdag kveld. Siden har ingen hørt noe fra IS.

- Vi vil ha bevis på at piloten lever. Først da kan vi gå videre med hva vi har sagt oss villige til, å bytte fangen med vår pilot, sa talsmannen for de jordanske myndighetene, Mohammad al-Momani, like før fristen gikk ut i går kveld.

Fortviler

Det var i et lydopptak ultimatumet fra IS ble lest opp av den japanske journalisten. Han ble tatt som gissel da han i oktober reiste til Syria for å finne kameraten Haruna Yukawa, som ble tatt til fange av IS i august i fjor.

I forrige uke dukket de begge opp i en video der IS krevde 200 millioner dollar av den japanske stat for å ikke drepe dem. Forrige lørdag publiserte terroristene en ny video som angivelig viser Goto med kameratens avhogde hode.

Gisseldramaet vekker sterke reaksjoner i Japan. Statsminister Shinzo Abe sier regjeringen gjør det de kan for å få ham fri. Samtidig har han gjort det klart at Japan ikke forhandler med terrorister.

IS-kravet har sammenheng med at Abe bevilget 200 millioner dollar i humanitær og ikke-militær innsats mot IS under et toppmøte i Kairo.

- Vi samler og analyserer nå informasjon og ber om samarbeid med Jordan og andre land for å gjøre det vi kan for å få frigitt Kenji Goto, sa han til det japanske parlamentet i går.

Om IS er eller har vært villige til å frigi ham sammen med piloten er høyst uklart. Det framkom ikke noe om dette i lydopptaket.

Saturday, January 31st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments