Forskerne ser galaksen mange milliarder år tilbake i tid kan gi nye svar om universets hemmeligheter


(Dagbladet): Aldri tidligere er en galakse blitt målt lengre unna enn det ei internasjonal forskergruppe nå har klart å gjøre ved å observere dens karakteristiske hydrogensignatur i det tidlige universet, melder UCL.

Galaksen, som bærer navnet EGSY8p7, ble først identifisert av UCL-stipendiat Guido Roberts-Borsani som brukte romteleskopene Hubble og Spitzer.

Deretter ble galaksen bedømt til å være den fjerneste av de fjerne av ei gruppe astronomer som brukte WM Keck-observatoriet på Hawaii.

Langt, langt unna…

Galaksen er faktisk så langt unna at forskerne observerer den på et tidspunkt da universet bare var litt over fire prosent av sin nåværende alder – mindre enn 600 milliarder år etter Big Bang.

- Dette er tida vi tror de første galaksene ble dannet og hadde en betydelig innvirkning på evolusjonen av universet. Å finne galakser i en så tidlig alder er sjelden og gir oss en unik innsikt i hvilke forhold som lå til rette for dannelsen av disse objektene. Vi er vitner til de første øyeblikkene av galakse-dannelse, sier Roberts-Borsani, en av medforfatterne av studien.

Man regner at universet nå er omlag 13,7 milliarder år gammelt.

Siden lyset bruker tid på sin reise, ser astronomene faktisk tilbake i tid når de ser inn i dypet av verdensrommet.

Tidligere funn

I mai i år klarte astronomene å måle avstanden mellom en annen galakse, EGS-zs8-1, og jorda.

Ifølge Discovery.com ligger denne galaksen hele 13,1 milliarder lysår unna – den lengste avstanden som noensinne var målt mellom jorda og en galakse, inntil den helt ferske observasjonen og målingen av EGSY8p7.

- Vi har mange kilder som vi kan se med Hubble som trolig er enda lengre unna enn EGS-zs8-1, uttalte forsker Pascal Oesch til Discovery i mai.

- Vi klarer bare ikke å måle avstanden nøyaktig ennå.

Seniorforsker Håkon Dahle ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo sier galaksen som ble målt i mai tok oss helt tilbake til 700 millioner år etter Big Bang.

Galaksen som nå er målt bringer oss enda hundre år nærmere opprinnelsen.

- Verdensrekord

- Jo lenger en galakse er unna, dess lenger tilbake i tid kan man observere den. Jeg er på en stor konferanse i USA nå hvor de nye resultatene blir grundig presentert. Dette er viktige greier i fagmiljøet. Vi snakker jo om en verdensrekord. Det er jo den fjerneste galaksen fra jorda som noensinne er blitt målt, sier Dahle til Dagbladet.

Forskeren tror at observasjoner med tida vil kunne ta oss enda moen hundre millioner år nærmere Big Bang, og viser til nye teleskoper som om noen år skal overta for Hubble.

Sunday, August 9th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments