Forsker om «russisk invasjon i Nord-Norge»: Tror det handler om egne atomstyrker


Tidligere i dag meldte Expressen om at Russland hadde øvd på å innta konkrete deler av Skandinavia.

Øvelsene, som kommer frem i et skriv fra den amerikanske tankesmia Center for European Policy Analysis (Cepa), skal blant annet ha omfattet Nord-Norge, danske Bornholm, samt svenske Gotland og Åland.

Har liten tro på angrep

Forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, mener at det er vanskelig å gå god for rapportens innhold, i og med at forfatteren ikke viser til noen kilder.

Han sier at selv om beskrivelsene i rapporten skulle stemme, så er ikke dette det samme som at Russland ønsker å utvide sitt territorium i nord.

- Hvis vi forutsetter at det som står i rapporten er riktig, så er det mest sannsynlig at Norge-delen av scenarioet handlet om militærstrategiske vurderinger rundt beskyttelse av atomstyrkene på Kola, sier Bukkvoll til Dagbladet.

Han omtaler forøvrig forfatteren av artikkelen som dyktig, men også som «svært skeptisk til Russland».

- Edward Lucas ble før konflikten i Ukraina ofte oppfattet som alt for alarmistisk når det gjaldt hva Russland var i stand til å finne på, men i etterkant kan man i noen grad si at han har fått litt rett, sier Tor Bukkvoll om kilden til rapporten.

Ser økt kompleksitet i russernes øvelser

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hadde på sin side ingen konkret kommentar til øvelsene omtalt av Cepa.

Hun har følgende å si om den generelle sikkerhetssituasjonen mellom Norge og Russland:

- Vi har nærvær og god situasjonsforståelse i våre nærområder og følger utviklingen tett. Som jeg har påpekt flere ganger ser vi økt kompleksitet i russiske øvingsmønstre i våre nærområder.

Helge Lurås ved SISA sier til Dagbladet at han oppfatter denne typen øvelser som en del av en større sabelrasling mellom Russland og Nato-landene.

- Den vanlige praksisen ved slike øvelser er at de kaller landeområdene for noe annet for å ikke fremkalle negative diplomatiske reaksjoner fra landene som det øves på å innta, sier Lurås.

Lurås mener at forholdet mellom Nato og Russland nå er svært dårlig, og at Russland selv trolig oppfatter slike øvelser som et svar på Natos egne forberedelser på russisk aggresjon.

Thursday, June 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments