Forfatteren bak suksessen: Angrer på at jeg skrev «Brokeback Mountain»

(Dagbladet): I 2005 ble «Brokeback Mountain» med Heath Ledger og Jake Gyllenhall i hovedrollene en kjempesuksess.

Filmen er basert på ei novelle fra 1997, skrevet av Annie Proulx, og forteller historien om to menn som forelsker seg mens de gjeter sauer en sommer på Brokeback Mountain i 1963.

Forfatter Proulx sier i et intervju til Paris Review at hun angrer på historien hun skrev. Grunnen til det er at Proulx plages av menn som ikke liker den tragiske slutten hun valgte å gi fortellingen. 

Må holde dørene låst

«Jeg skulle ønske jeg aldri skrev historien. Den har bare vært rota til bry og problemer siden filmen kom ut» sier hun.

Kjærlighetsfortellingen om cowboyene Ennis og Jack gis ingen lykkelig slutt, hverken i boka eller filmen. Ennis og Jack får ikke hverandre, og til slutt blir Jack drept på grunn av sin homofile legning. Det er det mange som ikke takler, ifølge forfatteren: 

«De tåler ikke måten den slutter på – de tåler det bare ikke. Så de skriver om på historien, med allskens nye kjærester og elskere etter at Jack blir drept. En av årsakene til at vi holder portene låst her er at mange menn har bestemt seg for at historien må få en lykkelig slutt» sier hun og legger til:

«Men slik er ikke historien jeg skrev».

Brokeback Mountain vant tre Oscar-statuetter, blant annet for beste regi. Filmen var også nominert i kategorien for beste film og beste skuespiller, beste mannlige birolle og beste kvinnelige birolle. 

«Jeg er ikke homo, men…»

Filmen gikk også sin seiersgang på kinoer verden over, og spilte inn nesten ti ganger mer enn den kostet. Men den ble også regnet som kontroversiell grunnet en lengre sexscene mellom de to hovedrollene. Konservative miljøer og den katolske kirken fordømte filmen for å være «pro-homofili».

«Folk forstår ikke at «Brokeback Mountain» ikke handler om Ennis og Jack. Den handler om homofobi, om en spesiell situasjon og moral. De skjønner det bare ikke» sier forfatter Proulx og legger til:

«Du aner ikke hvor mange som kommer til meg med forventing om at jeg skal si «Å, så flott, om jeg bare hadde vært glup nok til å skrive historien annerledes». Og alle som kommer til meg begynner på samme måte; jeg er ikke homo, men…» sier hun.

Forfatteren minner derfor om at det er hun, og bare hun, som kan bestemme hvordan hennes fortellinger skal slutte:

«Det er min noveller og mine, og karakteren i den tilhører meg. Folk så bare en historie om to gjetere. Men den handlet aldri om dem», avslutter hun.

Thursday, January 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments