- For mange jihadister til at de kan overvåkes

(Dagbladet): Dagen etter terrordramaet i Paris som fikk sin foreløpige ende da brødrene Said og Cherif Kouachi og Amédy Coulibaly ble skutt og drept av franske paramilitære elitestyrker fredag kveld, starter jobben med å finne ut hvorfor de ikke ble stanset i tide.

- Det er gjort feil. Når 17 mennesker er blitt drept, så betyr det at noe har gått veldig galt, sa Frankrikes statsminister Manuel Valls på fransk TV i går.

På flukt

Samtidig er Coulibalys kjæreste Hayat Boumeddiene (26) på flukt – mistenkt for å ha deltatt i terroraksjonen.

De tre terroristene, som i løpet av tre grufulle dager har stått bak drapene på ti ansatte i satiremagasinet Charlie Hebdo, tre politifolk og fire gisler, var alle kjent av fransk etterretning.

- Problemet til fransk etterretning og sikkerhetsmyndigheter er at det er så mange franske borgere som har dratt til Syria og Irak og andre plasser for å knytte seg til jihadistene at når de kommer hjem så er det ikke mulig å overvåke dem 24 timer i døgnet, sier tidligere CIA-analytiker Bruce Riedel til nyhetsbyrået Reuters.

Mellom 1000 og 2000 franske borgere skal ha reist til Syria og Irak for å kjempe sammen med terrororganisasjonen Den islamske stat, IS (tidligere ISIL). Rundt 200 av disse skal ha returnert.

Terrorkoblinger

Franske myndigheter har tidligere opplyst at den eldste av de mistenkte Paris-brødrene, Said, reiste til al-Qaida i Jemen i 2011. Storebror Kouachi er, ifølge en jemenittisk etterretningskilde intervjuet av Reuters, en av flere utlendinger som fikk religiøs opplæring i den lovløse Shabwa-provinsen i Jemen.

Cherif kom første gang i politiets søkelys under etterforskningen av den radikale lederen Farid Benyettou.
Han ble selv arrestert i forbindelse med etterforskningen av Benyettou i 2005, og idømt tre års fengsel i 2008.

I 2010 ble Amedy Coulabily pågrepet av fransk anti-terrorpoliti – mistenkt for å være involvert i fluktplanene til algerieren Ait Ali Belkacem Smaïn -  bakmannen til terrorangrepet mot metroen i Paris i 1995 der åtte ble drept. Coulabily ble dømt for dette i 2013 – og skulle dermed ha sittet i fengsel nå. Trolig er det varetektstiden som gjør at han gikk fri. 

Kjæresten Hayat Boumeddiene fortalte i avhør med fransk terrorpoliti i 2010, at hun hadde vært på besøk hos den dømte terroristen Djamel Beghal, og at de lærte å skyte med armbrøst. Beghal er mannen som sto bak fluktplanene til metroterrordømte Belkacem.

- Fant andre mål

Også Chérif Kouachi knyttes i franske aviser til fluktplanene til den algeriske terroristen Smain Aït Ali Belkacem i 2010. Men anklagene mot ham ble, ifølge nyhetsbyrået, droppet.

- I de fleste tilfeller kan ikke etterretning forutse når en fanatiker går fra å være en radikal tenker til å bli en voldelig terrorist, forklarer eks-CIA-analytiker Riedel.

- Disse folka var kjente og franskmennen hadde fulgt dem en stund, opplyser en amerikansk etterretningskilde til New York Times.
- Men på et tidspunkt har de flyttet ressursene sine. De fant andre mål å gå etter, forteller han.

På terrorliste

Ifølge Reuters var begge terrorbrødrene Kouachi oppført i TIDE, en amerikansk database med navn på over 1,2 millioner personer som USA har i søkelyset som terrorister eller potensielle terrorister. De var også på den såkalte «no-fly»-lista over folk som ikke har lov til å reise til USA.

Anonyme amerikanske og europeiske etterretningskilder Reuters har snakket med opplyser at brødrene skal ha gått noe under radaren etter hjemkomsten fra Jemen. Det skal skyldes at de har holdt en svært lav profil. Kildene mener dette kan være et tegn på at terrorangrepene i Paris har vært planlagt i mange år. 

Saturday, January 10th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments