For første gang snakker Kripos om mafia i Norge


(Dagbladet): – Norsk politi er i dag ikke godt nok rustet for den utfordringen vi står ovenfor, sier Eivind Borge, leder for Taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, til Dagbladet.

I et oppsiktsvekkende intervju med Dagbladet, slår han alarm om utviklingen av den organiserte kriminaliteten i Norge:

• Mafialignende strukturer tar over deler av norsk næringsliv.
• Politiet ikke godt nok rustet til å ta opp kampen.
• Savner forståelse fra politikerne.

- Det er viktig å si dette nå, slik at vi kan gjøre noe med dette før det er for seint. Vi ser at de kriminelle nettverkene operer på samme måten som de tradisjonelle mafiaene i andre europeiske land. De bruker alt fra bedrageri, skatte- og trygdemisbruk til mer alvorlig kriminalitet som menneskehandel, omsetning av narkotika, vold og trusler for å få innpass i det norske samfunnet, sier Borge.

Borge sier en rekke norske bransjer er rammet, og nevner disse spesielt: bygg og anlegg-, restaurant-, transport- og renholdsbransjen.

- Nå har vi sett at dette til og med har rammet dagligvarebransjen, sier Borge, som håper utspillet i Dagbladet vil vekke den norske offentligheten. 

Knuser lovlige selskap

- De steinene vi til nå har løftet tyder på at denne kriminaliteten har et stort omfang. Dette er foruroligende, fordi det betyr at omfanget kan være veldig stort. Det er skremmende og alvorlig, sier Borge, som påpeker at kriminelle organisasjoner får mer og mer makt i det norske samfunnet.

- De driver tung og alvorlig kriminalitet gjennom det som framstår som legal forretningsvirksomhet. Nettverkene bruker selskapene til å hvitvaske penger, omsette narkotika og utnytte folk til å jobbe under slavelignende forhold. Nå utkonkurrer de lovlydige norske forretninger, sier Borge.

Dagbladet møter Eivind Borge på hans kontor i Kripos-hovedkvarteret på Brynseng i Oslo. Han har lenge vært bekymret over utviklingen.

I løpet av de tre siste årene har Kripos gjentatte ganger advart mot at organiserte kriminelle miljøer skal ta over deler av næringslivet. Men nå er ikke dette lengre en bekymring, sier Eivind Borge.

Det er en realitet.

- Etter å ha jobbet med dette det siste året, både gjennom etterforskning og analyse, kan vi konkludere med at det vi fryktet mest dessverre ser ut til å stemme. Vi ser nå konturen av at mafialignende strukturer får innpass i det norske samfunnet, sier Borge, som for første gang i sin karriere bruker ordet «mafia».

Etterlyser politikerne

Etterforskningssjefen mener politikerne nå må komme på banen. Han mener det politiske miljøet ikke har forstått utfordringen.

- I dag har det politisk miljøet prioritert det de definerer som økonomisk kriminalitet. Det mener vi er for snevert. Vi har foreløpig ikke sett klare politiske initiativer for å demme opp mot den mest alvorlige kriminalitet, som er de organiserte miljøene som nå får innpass i de legale bedriftene, sier Borge, som etterlyser et felles situasjonsbilde.

Savner felles virkelighetsforståelse

- Vi må finne effektive tiltak for den mest alvorlige delen av kriminaliteten, sier Borge. Det mener han norsk politi og norske politikere ikke har klart til nå.

- Vi bør ha miljøer med spisset kompetanse som kan bekjempe de kriminelle nettverkene, en slags task force som kan settes inn der det trengs, sier Borge.

- Hva er det du savner fra det politiske miljøet?

- Jeg savner en felles forståelse. Det er noen unntak, men litt generelt sagt så ser jeg ikke at de bruker begrepene eller definerer tiltak som retter seg mot det vi kaller for arbeidsmarkedskriminalitet. Jeg savner en felles situasjonsforståelse og at vi går i en retning hvor vi forstår dette sammen, sier Borge. Han sier situasjonen krever langsiktig jobbing og mer enn det som er satt i gang i form av økte midler til kontroll-tiltak. Kontroller er bra, men ikke det som skal til for å ta de organiserte nettverkene, mener han.

- Vi må sette av ressurser, ikke bare over måneder – men over år – for å stå i mot dette, sier Borge.

Vold og trusler

Utenlandske bander utgjør en vesentlig og voksende del av trusselen, og Kripos ser at primært albanske, litauisk og polske kriminelle miljøer får innpass i det norske samfunnet.

- En god del av disse miljøene er aktører fra andre land. Disse miljøene har en helt annen terskel når det gjelder bruk av vold og trusler. De tar med seg slike metoder inn i det legale norske arbeidslivet, sier Borge.

For eksempel truer kriminelle sine ansatte til å jobbe under slavelignende forhold, og benytter vold for å presse folk til å begå kriminalitet. Kripos presiserer at vold og trusler ofte ikke er nødvendig. Maktforholdet og den sårbare situasjonen ofrene er i gjør ofte at vold og trusler ikke trengs.

- Vi må ikke være så naive at vi tror at situasjonen i Europa ikke påvirker Norge. Men vi er heldige på grunn av vår geografiske beliggenhet, helt nord i Europa. Vi kan fortsatt handle i forkant. Denne muligheten må vi ikke la gå fra oss, sier Borge.

Han peker på at Norge har en bedre forutsetning enn mange andre land for å stoppe kriminelle nettverk fra å få et for stort fotfeste i samfunnet.

- Det er heldigvis fortsatt et godt stykke til vi har den samme situasjonen som i Russland og i Italia, hvor man har robuste mafiaer. Der har den organiserte kiminaliteten en alvorlighetsgrad og et omfang i seg, som vi ennå ikke har i Norge. For eksempel har den russiske og italienske mafiaen innflytelse på et politisk nivå vi ennå ikke ser i Norge. I de landene kan mafiaen påvirke politiske beslutninger, sier Eivind Borge, som advarer nordmenn mot å være naive.

- Vi må ikke tro at vi ikke kan komme dit. Det er en fare for at den utviklingen som skjer i andre land før eller siden rammer  Norge. Derfor er det viktig at vi reiser god tiltak og forsikrer oss om at vi ikke kommer dit. Det er jeg trygg på at vi klarer, sier Borge. 

Monday, May 18th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments