Fjernet «fiendtlige» benker i Oslo etter kritikkstorm: Sånt gjør vi ikke i Norge


(Dagbladet): For to uker siden gikk Miljøpartiet de Grønne (MDG) i Oslo hardt ut mot et sett nye benker i Bjørvika i Oslo, fordi de mente benkene ekskluderer de svakeste i byen.

Benkene som er satt opp ved utløpet av Akerselva, hadde armlener så det ikke gikk an å legge seg ned på dem.

Nå er armlenene fjernet.

- For oss i Bjørvika Utvikling har det aldri vært en intensjon å stenge noen ute. Vi har bygget veldig mange benker i området, og i hovedsak da uten armlener, sier daglig leder Geir Lynnebakken i Bjørvika Utvikling og Bjørvika Infrastruktur til Dagbladet.

Fiendtlig arkitektur

«Fiendtlig arkitektur» har blitt en voksende trend i europeiske byer. Busskurene i Oslo er et eksempel på dette, fordi benkene er utformet slik at det ikke skal gå an å legge seg ned på dem. Vårt Land har også trukket fram de store kampesteinene under Sinsenkrysset, som er lagt der for å hindre at folk overnatter.

I London har det tidligere blitt satt opp pigger utenfor butikker, og et borettslag, for å hindre folk i å legge seg ned.

- Det har vært en trend i andre byer, og også i Oslo, med å utforme byrommet for å stenge enkelte folk ute. Det legges opp til at folk som sover ute skal stenges ute fra enkelte steder i byen. Vi vil at byen skal være åpen for alle og er kjempeglad for at armlenene er fjernet, sier førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg i MDG Oslo til Dagbladet.

Fjernet på to benker
Bjørvika Utvikling er et privat utbyggerfirma med flere prosjekter i området som skal overdras av bymiljøetaten. Til slutt er det altså Oslo kommune som tar over områdene med de omstridte benkene.

Utvikleren valgte selv å fjerne armlenene etter omtalen i mediene.

- Vi har fjernet armlenene på to benker, og har én igjen med armlener. Da har vi benker som kan tilfredsstille alle behov. Også vi er opptatte av at byrom skal være tilgjengelig for alle, og vi har ikke et behov for å delta i hvor byens borgere skal sove om natta, sier Geir Lynnebakken til Dagbladet.

- Heldigvis er vi fulle av empati

 Oslo-ordfører Fabian Stang er også glad for at armlenene på benkene nå blir fjernet.

- Det gode med den saken, er at vi nå har kommet så langt at når den typen ting skjer, så våkner magefølelsen og empatien vår, og sier at sånt driver vi ikke med i Norge, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Selv om noen har laget den typen møbler, så ser jeg positivt på at det ble rydda av veien ganske fort. Sånne situasjoner vil vi alltid komme opp i, og så er vi heldigvis så fulle av empati og respekt for våre medmennesker, at sånn gjør vi ikke.

Statsminister Erna Solberg er enig med Høyre-ordføreren.

- Jeg er enig. Det finnes mange rare arkitektoniske prosjekter rundt omkring, som får stor åtgaum i mange finesmecker-miljøer, som jeg ikke alltid syns er like innbydende. Jeg mener ting skal kunne klatres på, trampe på og rulles rundt på, og det bør alle uteområdene våre tilby til, sier hun. 

Monday, August 10th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments