Fengselet frykter rømningsforsøk fra Breivik

(Dagbladet): Som Dagbladet forteller i dag forbereder terrordømte Anders Behring Breivik og hans advokater Geir Lippestad og Odd Ivar Grøn et søksmål mot staten ved justisdepartement. Breivik ønsker å slippe ut av isolasjon.

Frykter rømningsforsøk

Breivik sitter på avdeling for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel. Kriminalomsorgen må hver sjette måned fatte et vedtak for at han skal forbli der, og ikke flyttes til en annen avdeling. Kriminalomsorgen har begrunnet vedtakene blant annet med rømningsfare.

- Opphold i avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå kan besluttes når innsatte antas å medføre særlig rømningsfare, fare for anslag utenfra for å bistå til rømning, fare for gisseltaking eller fare for ny, særlig alvorlig kriminalitet. Vi mener vilkårene for opphold i avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå er tilstede i dette tilfelle, sier Erling Fæste, assisterende direktør i Kriminalomsorgen region sør, til Dagbladet.

Breiviks advokater mener soningsforholdene er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) artikkel tre, hvor det heter at ingen må bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

- Langvarig isolasjon blir en form for tortur, sier Lippestad.

Vil sende brev igjen

Etter at Breivik ble dømt i august 2012 har den terrordømte Oslo-mannen sendt et stort antall brev til tilhengere, presse og andre. Det kan han ikke lenger.

Før jul kunne VG fortelle at Kriminalomsorgen 5. desember i fjor fattet et vedtak som i praksis har satt en stopp for brevskrivingen fordi de mener han forsøk å danne «en bevegelse som inkluderer ekstrem vold og terror som virkemiddel».

Også dette ønsker Breivik at retten skal ta stilling til, slik at han skal få mulighet til sende og motta brev igjen.

- Når det gjelder spørsmålet om å nekte brev sendt ut er dette til klagebehandling i Kriminalomsorgsdirektoratet, sier Fæste, som sier han på grunn av taushetsplikt ikke kan kommentere saken ytterligere.

Wednesday, February 11th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments