Faren solgte penner på gata med dattera på ryggen. Akershus-mann har nå fått verden til å åpne lommeboka


(Dagbladet): Bildet av den syriske flyktningen som forsøker å selge penner i Beirut i Libanon med en sovende datter over skuldra, går nettet rundt.

Det hjerteskjærende bildet har startet en pengeinnsamlingskampanje for mannen på internett gjennom indiegogo. I 18-tida i kveld har over 67 000 dollar blitt samlet inn på 24 timer. Det er etter dagens kurs over 555 000 kroner.

Og mannen bak innsamlingen er Gissur Simonarson (32) fra Island, bosatt i Gjerdrum i Akershus. Tirsdag tweetet han bildene av mannen med pennene og dattera som sover. Så ballet det på seg. For cirka et døgn siden klarte han via Twitter-hjelp med hashtaggen #buypens å identifisere mannen som en syrisk tobarnsfar. Så startet innsamslingsaksjonen. Målet var å få inn 5000 dollar.

- Det tar helt av. Jeg er veldig ydmyk og overveldet av responsen. Jeg håpet jeg skulle klare å samle inn litt penger til klær og mat, men nå har han blitt en rik mann, sier Simonarson til Dagbladet.

Han sier han har vært opptatt i intervjuer med internasjonale medier i hele dag. Han forteller at han var i kontakt med Abdul i går kveld.

Vil hjelpe andre

- Han er veldig takknemlig. Han sier han ønsker å bruke pengene til å hjelpe andre flyktninger i samme situasjon som han og til å gi barna sine en utdannelse. Han håper han kanskje kan opprette et fond for å hjelpe andre, sier Simonarson til Dagbladet.

Abdul har en sønn på ni år og ei datter på fire. Han flyktet fra krigsherjede Syria for fire år siden med kone og barn. For tre år siden dro kona til hjemlandet igjen, men det ønsket ikke Abdul. Sjokoladefabrikken han jobbet på var nedlagt og det fantes ikke annet arbeid.

Simonarson sier Abdul siden bildene av ham begynte å deles på nett og folk begynte å ta kontakt med ham på gata, har holdt seg mye inne.

- Han er jo blitt en kjent mann og forsto ikke helt hvorfor folk kom bort til ham. Men nå er han veldig takknemlig, sier han.

- Folk flest er snille

Simonarson sier han har en hjelper i Libanon som forsøker å få Abdul og barna til et tryggere sted. Han er også i dialog med UNICEF og en flyktningorganisasjon for å ivareta den nyrike flyktningen.

- Når som han er blitt et kjent ansikt og det er kjent at han vil få mye penger må han beskyttes. Vi er i dialog om å finne ut hvordan dette skal løses på best mulig måte. Det er ikke bare å gi ham alle pengene og si lykke til, sier Simonarson, som sier han vil motta aksjonspengene innen fire uker.

Islendingen synes det er helt utrolig at så mange har bidratt økonomisk og vil hjelpe.

- Vi leser og hører bare om negative flyktninghistorier. Om flyktninger som drukner i Middelhavet og europeiske land som ikke ønsker dem i landet sitt. Endelig er den god historie som viser at folk er snille. Folk flest ønsker å hjelpe. Folk fleste er gode mennesker, sier han.

Simonarson har bodd og jobbet i Norge i fire år og er grunnlegger av @Conflictnews.

Friday, August 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments