Får valget mellom å bli henrettet stående, sittende eller liggende

(Dagbladet): Joko Widowo (53) ble regnet som den mest reformvennlige kandidaten til presidentvalget i Indonesia i oktober i fjor.

Nå har han startet gjennomføringen av en av reformene i justissektoren: på slaget etter at klokka passerte søndag lokal tid, ble seks narkodømte fanger henrettet ved skyting.

Og marinen har fått ordre om å senke fiskebåter som driver ulovlig fiske, ifølge Reuters.

Etter fem år uten henrettelser av narkodømte, gjeninnførte Indonesia dødsstraff i 2013. Da fem ble henrettet. I fjor ble ingen narkofanger henrettet.

Den nye presidenten har avvist protester mot gjeninnføring av dødsstraff fra Amnesty International og fra myndigheter i en rekke land, blant annet fra EU, inkludert Norge, og Brasil.

Fem utlendinger

Fire menn og to kvinner ble henrettet, og fem av dem var utlendinger: en kvinne fra Vietnam og menn fra Malawi, Nigeria, Brasil og Nederland.

Mannen med nederlandsk pass er dømt for å ha drevet en ectasy-fabrikk i stornasjonen med verdens fjerde største befolkning på om lag 250 millioner innbyggere.

De andre fem er dømt for smugling av narkotika inn i Indonesia.

Og flere utlendinger står på «venteliste» for dødsstraff, blant andre en mann fra Brasil og to australske statsborgere. De to australierne er dømt for å forsøke å smugle heroin ut fra den indonesiske ferieøya Bali til hjemlandet i 2005.

- Menneskelig måte

Talsmann Tony Spontana for Indonesias riksadvokat sa til Jakarta Post før helgen at henrettelse ville bli gjennomført på «en menneskelig måte».

Med det forklarte talsmannen at de fem som skulle henrettes i høyriskofengselet Nusa Kambangan i Cilacap på Java ville bli skutt samtidig av fem separate skytterlag.

Spontana forklarte at fengselet hadde «testet» på forhånd at samtidige skuddsalver er mest humant og minst traumatiserende for de andre fangene i fengselet, som ville høre skuddene.

De fem skulle føres ut av fengselet med bind for øynene, og ville få et siste ønske oppfylt: de kunne velge om de ville bli skutt stående, sittende eller liggende.

Og de som ønsket å bli gravlagt i sine hjemland, måtte avtale det med pårørende eller sitt eget lands myndigheter. Tilbudet fra Indonesias justismynidgheter er å bringe levningene til nærmeste internasjonale flyplass.

Henrettelsene har skapt stort engasjement spesielt i Brasil, der president Dilma Rousseff har gjort det klart overfor sin indonesiske kollega at henrettelsene vil få innvirkning på forholdet mellom de to landene.

Brasil avskaffet selv dødsstraff for langt over 100 år siden i 1889.

Og Marco Cardoso Morerira (53), som ble skutt straks klokka var slagen 24, er første brasilianske statsborger som er blitt henrettet etter en «lovlig» dom utenfor eget land.

Kokain i en hangglider

Han har sittet fengslet siden 2003, da han ble pågrepet på flyplassen i Jakarta med 13,4 kilo kokain gjemt i en hangglider.

Før henrettelsen forklarte brasilianeren i en video at han angret på at han hadde forsøkt å smugle kokain inn i Indonesia.

- Jeg er klar over at jeg har begått en alvorlig forbrytelse, men jeg synes at jeg fortjener en ny sjanse. Alle gjør feil, sa han i videoen, ifølge BBC.

Han ble ikke bønnhørt.

Brende: – Sterkt beklagelig

- Norge arbeider for global avskaffelse av dødsstraff og oppfordrer Indonesia til å oppheve dødsstraff og stanse planlagte henrettelser, skrev Utenriksdepartementet på Twitter kort tid før den indonesiske riksadvokaten kunngjorde at de seks var henrettet.

- Det er sterkt beklagelig at Indonesia har gjeninnført praktisering av dødsstraff.

- Norge og EU har kritisert dette tilbakeskrittet i Indonesia tidligere og vi har tatt opp dette med indonesiske myndigheter, senest i forkant av henrettelsene denne helgen, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

- Norge arbeider for global avskaffelse av dødsstraff og vi oppfordrer Indonesia til å avskaffe dødsstraff som straffemetode og stanse alle videre planlagte henrettelser, legger han til.

Sunday, January 18th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments