Fanget i ett år: Har manglet både evne og vilje til å redde dem


(Dagbladet): En av verdens verste terrorgrupper kidnappet i fjor 276 skolejenter. Ett år seinere er 219 av dem fortsatt fanget.

Hvorfor har de ikke blitt reddet?

- Selv om Boko Haram nå er på vikende front, så kan det ta lang tid før en klarer å lokalisere større grupper av disse jentene. Det kan i beste fall ta lang tid før noen av dem blir funnet, sier Bøås til Dagbladet.

Ett år siden

De ble tatt i ly av mørket. 15. april kom islamistene til skolen i Chibok i staten Borno. Internatskolen hadde vært stengt i fire uker på grunn av den dårlige sikkerhetssituasjonen, men jentene var nå kalt tilbake for å ha en avsluttende eksamen i fysikk.

Så ble de tatt. En 18 år gammel jente, Godiya Isaiah, som seinere greide å rømme fra Boko Haram, sier skolejentene trodde det var soldater som kom. Og at de kom for å evakuere dem i sikkerhet.

– Da vi så de væpnede mennene trodde vi at det var soldater. De ba oss alle om å bli med og gå til porten, og vi gjorde som de sa, sier hun til Reuters.

Men, da mennene begynte å ransake skolens lagre og sette fyr på bygninger, forsto jentene at de ble kidnappet.

Nå er det ett år siden den natta jentene ble tatt. Og bare 57 av 276 skolejenter er reddet.

Hadde store områder

Boko Haram ble grunnlagt i 2002 i den samme staten som jentene ble kidnappet, i Borno, en av Nigerias fattigste delstater. Men da var de ikke en terrorgruppe.

De kalte seg «vestlig utdanning er synd» og var en sekt som ville opprette et kalifat med sharialover i Nigeria. Det var etter 2009, da lederen ble drept og myndighetene trodde at sekten var borte, at de ble gjenfødt som en av verdens farligste terrorgrupper.

Siden har de terrorisert befolkningen i Nord-Nigeria og tidvis kontrollert et område på størrelse med Belgia i de nordøstlige statene.

- Fra de 276 jentene ble tatt og fram til noen uker siden, hadde Boko Haram kontroll over ganske store områder. Nå har de mistet mye territoriell kontroll, selv om de fortsatt har noen fjerntliggende skogsområder mot grensa til Kamerun. I en av de siste byene som Boko Haram nå har blitt jaget ut av, så skal jentene ha blitt sett. Øyevitner har fortalt at Boko Haram tok jentene med seg da de forlot byen, sier Bøås til Dagbladet.

Historien om Boko Haram. Slik ble de en av verdens farligste islamistgrupper.

#BringBackOurGirls

Ifølge Amnesty International har terrorgruppa kidnappet minst 2000 kvinner og jenter de siste åra. 276 av dem, jentene fra Chibok, ble verdenskjent under kampanjen #BringBackOurGirls. Kjendiser verden over og Michelle Obama kastet seg på kampanjen, og stilte opp på sosiale medier med skilt med påskriften #BringBackOurGirls.

I Nigeria har personene bak kampanjen fortsatt med demonstrasjoner – hver eneste dag – siden jentene ble kidnappet.

- Nå har de igjen mobilisert for å få oppmerksomhet rundt ettårsdagen. Nigeria har vært litt ute av radaren til verdensmediene i mange år, men dette endret seg blant annet på grunn av disse jentene som ble kidnappet, sier religionshistoriker Gina Lende til Dagbladet.

Har blitt observert

Det er vanskelig å vite hvordan jentene egentlig har det, eller om alle har overlevd. Innimellom kommer det vitnesbyrd fra folk som har vært inne i Boko Harams områder, som mener å ha sett jentene. Nå nylig i en by islamistgruppa ble jaget ut av.

- Det skal ha vært en gruppe med rundt 50 av jentene. Andre av dem har blitt observert andre steder. Så det kan se ut som Boko Haram har delt dem opp i mindre grupper, i tillegg til at mange er giftet bort til islamister. Og da er de jo vanskelige å finne, sier Bøås til Dagbladet.  

Flere rapporter går ut på at jentene er tatt som slaver.

- Det er mye som tyder på at de ikke har tatt dem for å ha dem som sexslaver, men for å oppdra dem til det de mener er korrekt islamsk lære. Det betyr at de ikke nødvendigvis er utsatt for seksualisert vold og den type ting. Men at de skal oppdras til å bli rettroende kvinner som giftes bort til Boko Haram-medlemmer, sier Bøås til Dagbladet.

En ny president

Boko Haram har herjet i Nigeria i over fem år nå, siden de gjenoppsto. Bøås sier de nigerianske politikerne, og også presidenten, har vært for opptatt med å beskytte sine posisjoner og drive med et politisk spill – framfor å bli kvitt Boko Haram. Men nå har de startet en storoffensiv – og byttet president.

Eksdiktator Muhammadu Buhari (72) vant valget 31. mars i år.

- Vi har fått ny president som har gitt uttrykk for at han vil intensivere kampen mot Boko Haram. Det burde jo være mulig å finne disse jentene, ved hjelp av etterretning, sier Kjell Erik Øie, konstituert generalsekretær i Plan Norge til Dagbladet.

Det siste året har ikke den nigerianske regjeringen klart nettopp det.

- Jeg tror det har blitt gjort en hel del for å finne dem, både militære framstøt og forhandlinger. Men ingenting har ført fram og det har vært mye kritikk av regjeringa for hvor lite de har fått til. En sier ofte at det har manglet både på vilje og evne, når det kommer til den nigerianske regjeringen, sier religionshistoriker Lende til Dagbladet.

Les også:

Slik bidrar fredsnasjonen Norge til et ustabilt Vest-Afrika.

Se oversikten over verdens religiøse ekstremistgrupper.

Dagbladets avsløringer om Nigeria-båtene.

Tuesday, April 14th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments