Eurolederne sliter med å bli enige i Hellas-forhandlinger


Eurolederne sliter med å bli enige. Elleve timer inn i toppmøtet foreligger det fortsatt ingen avtale om Hellas.

De 19 stats- og regjeringssjefene i eurosonen satt samlet i Brussel natt til mandag for å prøve å bli enige om hva som skal til for å innlede forhandlinger om et nytt låneprogram for Hellas.

Anslaget er at grekerne trenger mellom 82 og 86 milliarder euro, men de andre eurolederne vil ikke forhandle om et program før statsminister Alexis Tsipras forplikter seg til betydelige reformer og privatisering.

Ikke kutt

Ifølge forslaget som ble diskutert natt til mandag, må de første reformene vedtas av nasjonalforsamlingen i Aten allerede onsdag.

Grekerne kan dessuten bli ilagt ny, streng overvåking fra långiverne, som vil sikre at reformer i momsregime, pensjonssystem og privatisering blir etterlevd.

Om hele pakken blir gjennomført som eurolederne ser for seg, kan det imidlertid bli åpnet for å lette den enorme gjeldsbyrden i Hellas gjennom lengre løpetid. Rene kutt i gjelden er dog ikke aktuelt.

Tysk refs

Nobelprisvinner Joseph Stiglitz anklager Tyskland for å vise manglende solidaritet med gjeldstyngede Hellas.

- Tyskland har vist manglende solidaritet. Man kan ikke drive en eurosone uten et minstemål av solidaritet. Det undergraver oppfatningen av sunn fornuft, av solidaritet i Europa, sier den amerikanske økonomen.

- Det har vært en katastrofe. Tyskland har helt klart bidratt til å undergrave Europa, mener Stiglitz, som fikk nobelprisen i økonomi i 2001.

- Det er helt urimelig å kreve mer fra Hellas nå. Dersom Den europeiske sentralbanken (ESB) lar greske banker åpne og reforhandler det som måtte være av avtaler, kan sårene leges. Men dersom de lykkes med å bruke dette som et triks for å bli kvitt Hellas, vil skaden bli svært, svært stor, sier Stiglitz.

Økonomiprofessoren, som også har en fortid som sjeføkonom i Verdensbanken, anklager vestlige land for dobbeltmoral når de anklager greske myndigheter for manglende vilje til å kreve inn skatter.

- Vesten har selv skapt et rammeverk for global skatteunndragelse. Vi ser hvordan rike land forsøker å undergrave globale tiltak for å hindre skatteunndragelse. Går det an å finne et bedre bilde på hykleri, sier Stiglitz.

(NTB)

Monday, July 13th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments