EU ber Tyrkia forklare «spøkelsesskip» fulle med flyktninger

(Dagbladet): EU ber nå Tyrkia om å forklare hvordan menneskesmuglere kunne fylle to lasteskip med flyktninger og dra fra landet, uten at noen reagerte, melder nyhetsbyrået AP.

Smuglerne forlot skipet, og flyktningene ble overlatt til seg selv i internasjonalt farvann. Fartøyene var på kollisjonskurs med den italienske kysten, og den italienske marinen tok kontroll over dem.

- Vi ønsker noen svar fra tyrkiske myndigheter etter det som har skjedd de siste dagene, sier Natasha Bertaud, talsperson for EU-kommisjonen, til AP.

Mange av flyktningene kom fra Syria.

- Disse lasteskipene drar alltid fra samme område, så det er et problem som må løses der, sier Bertaud.

Ifølge Frontex er det trolig nettverk i det sørøstlige Tyrkia som står bak.

- Det kan rett og slett være noen som har sett en «forretningsmulighet», sier Izabella Cooper, talsperson for Frontex, til AP.

Skipet som ble stoppet nyttårsaften var bare fem mil fra den italienske kysten da mannskap fra kystvakta til slutt lyktes med å få båten under kontroll. På sin offisielle Twitter-konto erklærte kystvakten at en «massakre» hadde blitt avverget, ifølge NTB.

Det var 900 flyktninger om bord, de fleste av dem fra Syria. Over 170 000 mennesker har i løpet av året forsøkt å ta seg sjøveien fra Nord-Afrika til Italia, og bare i romjulen ble 2300 båtflyktninger plukket opp, skriver NTB. Over halvparten av båtflyktningene har kommet fra Syria og Eritrea.

Norges Rederiforbund og Flyktninghjelpen gikk i høst sammen om en tiltaksplan for å få bukt med flyktningkatastrofen i Middelhavet. Da hadde antallet mennesker i nød økt voldsomt, blant annet omkom 500 personer utenfor Malta.

Flere tusen antas å ha druknet etter å ha forsøkt å ta seg til Europa om bord i overfylte, skrøpelige farkoster. De aller fleste av flyktningene utnyttes av kyniske menneskesmuglere og må betale dyrt for billetten nordover, skriver NTB.

Wednesday, January 7th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments