Etterlysning: – Hvor er Anders Anundsen?

(Dagbladet): – Varsleren ved Hordaland politi distrikt burde vært belønnet. Virkeligheten er at han har blitt straffet. Han har vært sykmeldt, mistet gløden og utsatt for et fryktelig press, sier UNIO-leder Anders Folkestad til Dagbladet.

UNIO-lederen er ikke imponert over hvordan varslersaken ved Hordaland politidistrikt har blitt håndtert av arbeidsgiver.

- Verken Hordaland politidistrikt og ledelsen der, eller Politidirektoratet har behandlet varslersaken på en god måte. Slik det framstår, virker behandlingen av varsleren uakseptabel, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Etterlyser Anundsen

- Det er helt nødvendig at justisminister Anders Anundsen kommer på banen og slår ring om varsleren.  Samfunnet må vise at vi verdsetter varslere. Det vil både ha en symbolsk og en reel verdi, dersom justisministeren kom på banen, sier Folkestad.

Unio-lederen frykter at behandlingen av politioverbetjent Robin Schaefer vil skremme andre fra å varsle.

- FAFO foretok for noen år siden en undersøkelse om varslere. De konkluderte med at lovverket fungerte, men at halvparten ikke ønsket å være varslere. Det er alvorlig i offentlig sektor, hvor vi er satt til å ivareta fellesskapets verdier. Og det er om mulig mer alvorlig er det når det skjer i politietaten, som skal passe på lov og rett i samfunnet, sier Audun Folkestad.

-  Kultur og ledelse

- I dag er det seks varslersaker ved Hordaland politidistrikt?

- Det vitner om at noe må gjøre. Det er et urovekkende høyt tall, sier Unio-lederen.

Folkestad påpeker at det er lett å snakke om kultur og ledelse.

- Det holder ikke med festtaler. For ledere må varslere og behandlingen av varslere være en naturlig del av kulturen. Holdningene må forandres, og lederne må ta vare på varslerne og ikke anklage dem, sier Audun Folkestad.

- Hva blir konsekvensene dersom andre varslere blir utsatt for slik behandling Robin Schaefer har blitt av politiledelsen?

- Varslere er helt nødvendig, og de må si fra. Det er samfunnets plikt til å ta vare på og beskytte varslerne. Konsekvensen kan fort bli at ingen våger å varsle, fordi det som i Hordaland politidistrikt er varsleren som blir syndebukk. Sånn skal det ikke være, fastslår Anders Folkestad.

Anundsen: – Litt merkelig oppfordring

- Justis- og beredskapsmentet har satt i gang et arbeid for å vurdere varslersaken ved Hordaland politidistrikt, og jeg kan ikke gå nærmere inn i det spørsmålet, sier statsråd Anders Anundsen til Dagbladet.

- Det er klare regler for hvordan en varsler skal behandles, og det er viktig at det følges opp. En statsråd skal naturligvis ikke blande seg inn i en slik håndtering, og oppfordringen fra Folkestad er litt merkelig i lys av det.

- Samtidig er det viktig at alle som er involvert i denne saken blir tatt godt vare på, både når det gjelder rettigheter i en pågående sak og som medmennesker, sier statsråden.

Friday, February 27th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments