Erlend Loes tv-serie forsvinner for alltid: – Det er alltid en syvende far i huset i NRK


(Dagbladet): Både første og andre sesong av NRK-serien «Kampen for tilværelsen» fikk generelt gode kritikker og høye seertall.

Men når serien vil forsvinner fra NRKs nettspiller om tre måneder, blir den borte for alltid. Siden det ikke finnes noen DVD av den, blir suksessen umulig for spore opp. Den blir rett og slett bare borte. 

Forfatter Erlend Loe er en av tre manusforfattere bak kultserien. Han raser mot NRK som lar serien forsvinne.

- Når man bruker rundt 80 millioner på å lage en 16 episoders tv-serie og kommer godt i mål kritikermessig, samt får en trofast og hengiven følgeskare, så er det tydelig at man har laget noe som ikke er øyeblikkskunst, men snarere noe som bør være tilgjengelig lenge, sier han. 

Borte for alltid

I februar inngikk NRK en ny rettighetsavtale med skuespillerforbundet, og kjøpte ut muligheten til å vise repriser på nett lengre enn den gamle avtalen tillot.

Den nye avtalen gjelder imidlertid kun framtidige serier, dermed kan ikke NRK vise «Kampen for tilværelsen» på nett lengre tre måneder. Den gamle avtalen innebar blant annet at en dramaserie maks kunne ligge tilgjengelig på NRKs nettsider i fire uker etter siste visning.

Avtalen betød også at NRK måtte betale store summer hver gang seriene ble sendt i reprise, skriver Aftenposten. «Kampen for tilværelsen» fikk en ekstra lang visningsperiode på 3 måneder som et unntak. 

- NRK, Dramatikerforbundet, Skuespillerforbundet og sikkert også andre aktører må ta innover seg at vi lever i nye tider hvor distribusjonskanalene forandrer seg, sier Loe videre. 

Han er opprørt over at NRK heller ikke har godt til det steget å lage en DVD av serien hans. 

- NRKs veier er uransakelige. Det er alltid en syvende far i huset der. Uansett tipper jeg at siste ord ikke er sagt i denne saken, sier han til Dagbladet. 

Bruker pengene på nye ting

Siste ord er det NRKs dramasjef Ivar Køhn som har.

Han er sjeleglad en at ny rettighetsavtale er på plass, slik at framtidige tv-serier ikke behøver å lide samme skjebne som «Kampen for tilværelsen». 

- Dette viser jo bare at det var på høy tid å få på plass den nye avtale. Da vi sendte «Mammon» var det slik at da episode fem ble sendt, forsvant episode én fra nettet. Det gjorde det jo umulig for nye seere å komme til. Og det er klart vi syntes det er forferdelig at serier vi bruker mye penger på ikke skal få ligge på nett og bli sett av folk, sier han.

- Loe tror ikke siste ordet er sagt?

- Vi ser på mulighetene, mer kan jeg ikke si akkurat nå. Problemet er at det er mange avtaler som må forhandles rundt, og det blir fort ressurskrevende for oss å få nye avtaler på beina. Vi vil jo helst bruke pengene våre på å lage nye ting. Men jeg har full forståelse for Erlend Loes frustrasjon.

Det finnes per nå heller ikke mulighet å få tak i «Kampen for tilværelsen» på DVD.

- Det er som kjent et utfordrende DVD-marked for tiden, men vi kommer til å undersøke dette også, sier dramasjefen.  

Monday, May 4th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments