Enighet på Stortinget: Oljefondet må ut av kull


(NTB/Dagbladet): Partiene på Stortinget er enige om at Statens pensjonsfond utland ikke skal investere i kullkraft- og kullgruveselskaper, melder E24.

På Finanskomiteens møte onsdag kveld var det enighet å trekke fondet ut av selskaper hvor kull står for mer enn 30 prosent av inntektene og selskaper som baserer mer enn 30 prosent av sin virksomhet på kull.

- Godt fornøyd

Komiteen avgir saken torsdag 28. mai og den vedtas av Stortinget 5. juni.

Dette ser nå ut til bli en formalitet, siden det er full enighet om at oljefondet skal avstå fra slike investeringer.

Regjeringens oppgave blir deretter å be Norges Bank og Etikkrådet om råd for hvordan dette skal gjennomføres. De nye retningslinjene for kullselskaper skal iverksettes innen 1. januar neste år.

- Jeg er veldig godt fornøyd med at alle partiene nå har kommet til enighet om å trekke fondet ut av kull. Kull er i særklasse den kilden som står for de største utslippene av klimagasser, så dette er en stor klimaseier, sier Aps Torstein Tvedt Solberg, som er saksordfører, i en pressemelding fra Stortinget.

- At alle partiene nå stiller seg bak forslaget sender et viktig signal samtidig som vi ivaretar en viktig tradisjon i Stortinget om at vi søker stor grad av konsensus når vi gjør endringer på så viktige områder som forvaltningen av våre felles sparepenger, sier han.

- En dag for historiebøkene

- Dette er en dag for historiebøkene, sier Nina Jensen i WWF, Truls Gulowsen i Greenpeace og Arild Hermstad i Framtiden i Våre Hender i en felles uttalelse.

- Det er både nødvendig, mulig og lønnsomt å nå målet om å holde klodens oppvarming under to grader. Men for å klare dette målet er det avgjørende at store investorer tar sin del av ansvaret — og da er det svært gledelig at norske politikere følger opp, mener WWF, Greenpeace og Framtiden i Våre Hender.

- Å trekke investeringer fra klimaverstingen kull er en global bevegelse som stadig vokser i styrke. Det er svært positivt at Stortinget endelig har lyttet til opinionen og blitt enige om at kull må ut av Oljefondet, sier leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen.

Wednesday, May 27th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments