- En uvanlig bønn om hjelp fra Nord-Korea


(Dagbladet): Nord-Korea kan stå overfor en ny stor sultkatastrofe.

Tørke har ført til at mer enn 30 prosent av risåkrene har sprukket opp skriver BBC – i et land hvor ett av tre barn under fem år er underernært fra før.

- Den verste tørken på 100 år fortsetter i Den demokratiske folkerepublikken Korea, melder landets nyhetsbyrå.

Rekordlite nedbør

På 90-tallet døde så mange som én million nordkoreanere i hungersnød, til tross for stor hjelp fra det internasjonale samfunnet.

FN er svært bekymret for matmangelen, og slår fast at det i 2014 var det laveste nedbørsnivået på de 30 årene det har vært ført statistikk.

Hvis værfenomenet El Niño fører til mer tørke i år, kan situasjonen bli enda verre i 2016, ifølge FN.

Både New York Times og BBC sine korrespodenter i Sør-Korea understreker at det ikke finnes bevis for å kunne slå fast at dette er en verste tørken på 100 år i Nord-Korea.

Men korrespondent Stephen Evans i BBC melder at situasjonen må være alvorlig – og at det er uvanlig at Nord-Korea nærmest ber om hjelp utenfra.

Uvanlig tone

- Det er uvanlig at Nord-Korea snakker åpenlyst om matmangelen sin, så det at statlig media rapporterer om det er et sterkt signal. Det indikerer at situasjonen er seriøs, og det kan sannsynligvis indikere at Nord-Korea ønsker hjelp fra utsiden, skriver Evans.

Nord-Korea skal nylig ha satt fri to sørkoreanere fra fengsel i landet, og Evans mener det kan ha blitt gjort for å lokke fram sympati og for lettere å få hjelp.

BBC-korrespondenten sier at flesteparten av innbyggerne i Sør-Korea er villige til å gi humanitær hjelp til landet i nord, men at det er mange som også peker på at man ikke burde strekke ut en hjelpende hånd til landet så lenge de utvikler atomvåpen som er rettet mot landene som eventuelt vil bidra med hjelp.

De senere år har bøndene i Nord-Korea fått opplæring i mer moderne former for å drive jordbruk, og skal også ha begynt å dyrke kornsorter som er mer motstandsdyktig.

I tillegg til at åkrene sprekker opp og fører til lite mat, skal også nivået på vann i reservoarene være svært lave – i tillegg til at elver tørker inn.

Thursday, June 18th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments