En av Hellas’ mest ettersøkte terrorister var ikke til å kjenne igjen da han ble pågrepet etter ett år på rømmen

(Dagbladet): Han ble funnet syklende utenfor hjemmet han hadde leid i byen Anavyssos sørøst for Hellas’ hovedstad Aten. Med det lange, lysbleka håret og biker-skjegget han hadde anlagt, var ikke terrordømte Christodoulos Xiros til å kjenne igjen.

Lite visste folk i byen at mannen var en av Hellas’ mest ettersøkte menn. For ganske nøyaktig ett år siden, 7. januar 2014, kom han aldri tilbake til høysikkerhetsfengselet Korydallos i Aten etter å ha besøkt familien.

Etter trusselvideoer, terrorfrykt og en intenst klappjakt, ble den terrordømte grekeren pågrepet lørdag, melder gresk politi.

Geriljakriger

Christodoulos Xiros (56) ble i 2003 dømt til seks livstidsdommer og 25 år i fengsel for sin rolle i terrorgruppa Revolusjonær organisasjon 17. november.

Bombinger, skyteepisoder og attentater var blant punktene 56-åringen ble dømt for i forbindelse med sitt medlemskap i den marxist-leninistiske revolusjonære gruppa.

Gruppa skal i løpet av en periode på 27 ha stått bak minst 23 drap og attentater fordelt på over hundre angrep, det første på den amerikanske etterretningstjenesten CIAs stasjonssjef i Aten, Richard Welch i 1975. 

Siden har gruppa stått bak drap på en rekke forretningsfolk, diplomater og politikere. Det siste attentatet var da den britiske militærattachén Stephen Saunders ble drept av 17. november-medlemmer på motorsykler mens han kjørte bil, 8. juni 2000.

Gruppas motiver var å stanse vestlig innflytelse i Hellas, og blant annet fjerne amerikanske baser i landet. Samtidig ønsket ikke tyrkiske  militærbaser på Kypros, og de ønsket at Hellas skulle kutte alle bånd med Nato og EU.

Skapte terrorfrykt

Gruppa lå med brukket rygg etter at 17 av de sentrale medlemmene ble arrestert i 2002 og dømt i 2003. Greske myndigheter var nødt til å slå ned på gruppa, ifølge The Guardian toppet organisasjonen en gang USAs liste over mest ettersøkte terrororganisasjoner, lenge før al-Qaida ble opprettet og havnet i rampelyset.

Det skapte derfor ekstra frykt da Xiros i fjor maktet å stikke av under familiebesøket. Greske myndigheter satt en dusør på over 30 millioner kroner for informasjon som kunne lede de til rømte terrorister bare dager etter rømningen.

Et annet stort uromoment for greske myndigheter var at den terrordømte mannen bare dager etter rømningen publiserte en video på internett der han truet med angrep mot greske myndigheter på grunn av velferdskuttene i det gjeldstyngede landet.

The Guardian kunne melde drøyt to uker etter rømningen at Aten opplevde det største sikkerhetsoppbudet siden byen arrangerte OL i 2004. Bakgrunnen var et møte i byen blant EUs justisministere, like etter Xiros hadde presentert trusselen.

Ifølge avisa hadde tusentalls av opprørspoliti møtt opp i gatene, og på byens tak lå det skarpskyttere. På tross av truslene fra den tidligere 17. november-medlemmet og frykten for at han hadde opprettet en ny gruppe, skjedde det ingen angrep.

Hellas ble imidlertid kraftig kritisert for ikke å ha tatt tak i problemet og klart å fange ettersøkte Xiros.

Tatt med pistoler

Arrestasjonsbildene av Xiros kom også lørdag, og mannen er ikke til å kjenne igjen i forhold til utseendet han hadde i fjorårets trusselvideo.

- Han hadde endret på utseendet. Han hadde langt hår, skjegg, gikk med briller og bar en pistol, sier politisjef Dimitris Tsaknakis ifølge Euronews.

Pågripelsen skal ha skjedd etter måneder med etterforskning og overvåkning av boligen.

Monday, January 5th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments