Eksperter raser mot Ikea-restauranten: Skader folkehelsa


(Dagbladet): Dersom du vil spise Ikeas berømte kjøttboller i Norge må du betale 9 kroner ekstra om samtidig ønsker grønnsaker til retten.

Du må også selv velge å bestille den grønne sideretten, ettersom kjøttbollene ellers serveres med poteter, tyttebærgelé og saus. 

Folkehelsa

Kostholdsekspert Jeanette Roede sier kundene burde fått grønnsakene med på kjøpet. 

- Folkehelsa er tjent med at grønnsaker blir servert direkte med retten. Da blir ikke sunnhet et skal eller skal ikke valg, sier hun. 

Roede understreker også at nordmenn spiser for lite grønnsaker, og at kjøttbolleretten til Ikea er høy på kalorier. 

- Grønnsaker inneholder næringsstoffer og vitaminer som kroppen trenger. I tillegg er det kalorifattig, så man kan fint fylle opp magen på grønnsaker, sier hun.

Milliarder av kjøttboller

Det selges 2,9 millioner Ikea-kjøttboller hver dag. Ida Synnøve Grini ved matforskningsinstituttet Nofima er enig med Roede i at grønnsaker burde være en del av retten.

- Nordmenn spiser for lite grønnsaker, og det er en utfordring for oss. Ikea burde heller snu på flisa og la kundene betale ekstra for mer kjøtt, men ha grønnsaker som en fast del av retten, sier Grini. 
 
- Vi vet jo hvor viktig grønnsaker er i et balansert kosthold, og middagen er det måltidet hvor man enklest får i seg grønt. Serveres det ikke grønnsaker til middag, er det vanskelig å få i seg nok ila av dagen ellers, legger hun til. 

Svenskenes feil

Kommunikasjonsdirektør i Ikea Norge, Jan Christian Thommesen, sier varehusgiganten baserer sine kjøttboller på den svenske oppskriften, hvor grønnsaker er fraværende.

- Kjøttbolleretten er en global rett som finnes i alle våre varehus verden over. Den ser dermed mer eller mindre lik ut fra marked til marked og består av kjøttboller, enten potetmos, poteter, pommes frites eller ris, brun saus og tyttebærsyltetøy. Kjøttbollene er basert på en tradisjonell svensk oppskrift hvor det vanligvis ikke er blitt servert grønnsaker til, forklarer han. 

Thommesen innrømmer at mange norske kunder har gitt uttrykk for at man ønsker grønnsaker til kjøttkakene. Derfor endrer møbelgiganten nå på praksisen i Norge.

Gjør om på retten

- Bakgrunnen for endringen er en spørreundersøkelse vi gjennomførte for ei tid tilbake. Da fikk vi mange tilbakemeldinger fra våre restaurantkunder i Norge på at man savnet grønnsaker i kjøttbolleretten, og vi har valgt å lytte til kundene våre, sier han.   

Prisen på kjøttbolleretten vil derfor gå opp fra og med mandag 10. august.

- Fra og med uke 33 vil grønnsaker være en fast del av retten, men i første rekke bare i Norge. Som følge av dét vil retten bli 10 kroner dyrere, som i dag utgjør tillegget man må betale for å få grønnsaker. 

Ikea-ros

Varehuskjeden har foreløpig ingen planer om å innføre grønnsaker som medfølgende til kjøttkakene i andre land enn Norge, men Thommesen sier selskapet vil overvåke og vurdere situasjonen framover. 

Grini roser Ikea for å ta grep:

- Jeg synes Ikea skal få ros for at de endrer praksis. Det er jo også mange som spiser middagen sin hos dem, både studenter og barnefamilier, så det at de nå tar et ansvar synes jeg er positivt.  

Monday, July 13th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments