Ekspert i presseetikk: Uakseptabelt av TV 2


(Dagbladet): I sitt hovedoppslag i gårsdagens 21-nyheter viste TV 2 en «oppsiktsvekkende video», hvor en kvinne går verbalt og fysisk til angrep på en muslimsk kvinne på T-banen i Oslo. Saken skulle illustrere hverdagsrasisme i Norge, men kvinnen er fra før kjent for å utagere i hovedstadens kollektivtransport, og framstår som ustabil.

Nå gir Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk, TV 2-journalistikken totalslakt.

- Dette er uakseptabelt. Forutsetningen for å bruke en kilde til å dokumentere noe som helst er at kilden er representativ, og mennesker som åpenbart befinner seg i ubalanse, er det svært problematisk å bruke. Etter de presseetiske normene skal man ta hensyn til den situasjonen mennesker til enhver tid befinner seg i, sier han til Dagbladet.

Oppdatering

Norsk Presseforbund er også kritiske til saken, etter å ha blitt forelagt opplysningene om kvinnen av Dagbladet.

- Dette kan tyde på at det ikke er rasisme som er problemet med denne kvinnen, sa generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i en kommentar i går.

TV 2 har nå lagt inn en oppdatering nederst i sin nettsak hvor de skriver:

«Etter at TV 2 publiserte videoen har flere seere tatt kontakt og sagt at de vet hvem damen i videoen er, og at hun har psykiske problemer. TV 2 har snakket med politiet i Asker og Bærum som sier jobber med å finne identiteten til kvinnen på videoen, og videre følge opp saken med kvinnen og eventuelt helsevesenet.»

- Saken står som vi publiserte den i går. Vi vurderer fortsatt saken som en nyhetssak, sier vaktsjef i TV 2, Thomas Venger Claussen, til Dagbladet i dag.

- En ikke-sak

Medieviter Bodahl-Johansen mener også at selve saken til TV 2 – ikke bare kildebruken – står seg svakt.

- Hva skal dette si om hverdagsrasismen i Norge? Når man framstiller denne kvinnen som dokumentasjon på hverdagsrasisme, må en spørre seg om hun dokumenterer noe som helst. Etter min oppfatning er ikke dette noen sak i det hele tatt, sier han.

- Det er to grunner til at dette er uheldig. Hensynet til kvinnen selv, og hensynet til saken. Innslaget står seg ikke spesielt godt, sier Bodahl-Johansen.

I går stilte også Stavrum i Presseforbundet seg kritisk til TV 2s kildebruk.

– Det er ofte bra å få materiale utenfra til redaksjonene, men det fritar ikke en redaksjon fra å gjøre egne undersøkelser om det er sannheten man tror man ser, eller om det kan være noe annet.

Ingen nye kommentarer

TV 2-vaktsjef Claussen ønsker ikke å kommentere at Bodahl-Johansen mener det er svært problematisk å dokumentere noe med mennesker som befinner seg i ubalanse.

- Men har dere tatt noen nye vurderinger på om det var etisk riktig å belyse hverdagsrasisme ved å publisere videoen av kvinnen?

- Jeg har ingen ytterligere kommentarer til det i dag, sier Claussen og henviser til det han sa i går, men legger til:

- Vi får stadig ny informasjon i saken og gjør løpende redaksjonelle vurderinger.

Thursday, July 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments