Edderkopper regnet fra himmelen: – Helt naturlig


(Dagbladet): Selv på den andre siden av jorden følger edderkoppene stort sett tyngdekraftens lover. Det så de imidlertid ikke ut til å gjøre i Australia tidligere denne måneden.

Som en slags grandios og forsinket aprilspøk så edderkopper ut til å regne ned fra himmelen, noe som naturlig nok sjokkerte beboerne i området Southern Tablelands.

- Hele området var dekket av små edderkopper og når jeg kikket opp mot solen så jeg noe som må ha vært en flere hundre meter høy tunnel av spindelvev, sa Ian Watson, en av de som fikk oppleve edderkoppkalaset på nært hold.

Bruker vevet til å sveve

Nå har folket i Australia fått summet seg. Naturforsker Martyn Robinson ved Australian Museum mener at det plutselige edderkoppskybruddet kan ha sine ikke-overnaturlige årsaker.

Den første muligheten Robinson viser til er en forflytningsteknikk brukt av edderkoppbarn. Her klatrer de små edderkoppene opp i lendet, for så å skyte ut vev.

Når vinden tar tak i vevet løfter det det lille insektet opp til tre kilometer over bakken.

- De kan fly slik i flere kilometer, noe som forklarer hvorfor alle kontinenter har edderkopper. Dette er også grunnen til at edderkopper ofte er de første dyrene på vulkanske øyer, sier Robinson til Sydney Morning Herald.

Noen sesonger kan massemigrasjon av edderkopper bety hele landeområder dekket av hvitt spindelvev.

Bygger veier for å unngå drukning

En annen forklaring som Robinson legger frem skjer ofte i forbindelse med store regnmengder.

- Når bakken blir oversvømt kommer edderkoppene opp fra bakken for å unngå drukning. Da kaster også disse edderkoppene sine vev opp i lufta, i håp om å komme unna vannet, sier Robinson.

Resultatet av dette er den såkalte englehår-effekten, der edderkoppene lager seg tjukke “veier” av spindelvev. Dette resulterer igjen i at edderkoppene hever hverandre opp ved å bruke hverandres tråder.

- Dette kan være en mulig årsak til denne spindelvevskyen, tror Robinson.

For de med edderkoppfobi kan Robinson berolige med at det er usannsynlig at slike skyer er farlige. Selv i Australia der mange edderkopper er svært giftige.

- Ingenting å bekymre seg over. Fenomener som dette kommer til å forsvinne når været blir varmere, sier Martyn Robinson.

Tuesday, May 19th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments