- Dronning Margrethe beveger seg ut i en gråsone

(Dagbladet): Dronning Margrethe (74) har i alle år oppfordret sitt folk til å ta godt imot innvandrere og flyktninger.

Regenten benytter imidlertid et nytt intervju med Berlingske til å nyansere budskapet.

- Ja, vi skal ta dem imot, men vi skal også fortelle dem hva vi forventer. Det er vårt samfunn de kommer til. Vi skal gi dem plass, men de må forstå hvor de er kommet hen i verden. Det ene stedet på kloden er ikke det samme som det andre, sier det danske statsoverhodet.

På bakgrunn av terrorangrepet i København i februar, der to ble skutt og drept og en rekke politifolk skadet da 22 år gamle Omar Abdel Hamid El-Hussein åpnet ild mot et kulturhus og en synagoge, understreker dronninga at danskenes nye landsmenn må overholde spillereglene i det danske samfunnet.

Gråsone

Gjerningsmannen, som ble skutt og drept av politiet, var født i Danmark, men hadde bakgrunn fra en kriminell innvandrergruppering.

- De kan ikke forvente at deres gamle samfunnsmodell uten videre kan videreføres her i landet. De skal kunne gå i moske når de vil – det skulle bare mangle – men når de begynner å gjøre ting som ikke stemmer overens med det store mønsteret i det danske samfunnet må de innse at det ikke går, sier Margrethe, som berømmer sindigigheten danskene reagerte på udåden med.

Med uttalelsene beveger dronninga seg i beste fall inn i en gråsone for hva de kongelige bør uttrykke offentlig, mener Carl Erik Grimstad, som er førsteamanuensis ved Norske Kreative Høyskole og har forsket på monarkiets politiske rolle.

- Det Dronning Margrethe gir uttrykk for her, er kanskje et aggregat av dansk opinion og noe det er vanskelig å være uenig i. Men det er en tiltakende trend i både Norge, Danmark og ikke minst Storbritannia at de kongelige presser seg inn på arenaer der de ikke har noe å gjøre, og det er grunn til å være skeptisk til at medlemmer av kongehusene går dypt inn i politiske verdivalg, sier Grimstad.

- Problemet med slike uttalelser er at de kan brukes politisk – enten det er den ene eller den andre veien, sier han.

Redd for å framstå som imbesile

Han mener både det norske og det danske samfunnet mangler et godt skille mellom faktisk politikk og den kongelige symbolpolitikken.

- De kongelige skal være forbilder, men har et dilemma fordi det vikrer dumt dersom de er fullstendig tannløse. I dagens meningssamfunn oppfattes de uten meninger som nærmest imbesile. Derfor er det lett å forstå at de kongelige har et behov for å ytre seg om verdivalg, men faren for å gå for langt er åpenbart tilstede, sier Carl Erik Grimstad.

Monday, April 13th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments