Disse skal delta i norske «The biggest loser»: Helsefarlig, mener Jørgen Foss

(Dagbladet): I november ble det kjent at TVNorge for første gang lager en helnorsk versjon av det amerikanske tv-konseptet «The biggest loser». 

Kanalen har tidligere sendt en rekke sesonger av den amerikanske versjonen under tittelen «Slankekrigen», og i 2005 sendte de den skandinaviske versjonen av programmet. I 2006 ble «Et lettere liv» sendt på tv, der Trine Grung var programleder og Kari Jacquesson var kostveileder. I 2013 kom kanalen med konseptet «En ny start», der Jacquesson både var veileder og programleder.

Årets program, som har premiere i begynnelsen av mars, er det Henriette Brusgaard som skal lede. Med seg har hun trenerne Tonje Jenssen og Adrian Paul.

- Kan være helsefarlig

Leder i landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss, er ikke glad for at TVNorge har valgt å lage en norsk versjon av programmet.

- Jeg er generelt lite fan av programmer på tv hvor hovedmålet er å slanke folk på raskest mulig tid. Jeg mener det kan være helsefarlig, sier han til Dagbladet.

Foss mener programmet oppfordrer til såkalt jojo-slanking.

- Det å gå ned i vekt handler om en livsstilsendring. Deltakerne går selvfølgelig ned i vekt, men når kameraene slukkes, hvilken oppfølging får man da? spør han, og fortsetter:

- TVNorge lager underholdning på nordmenns dårlige samvittighet i forhold til overvekt. Det er ikke sunt.

- Går det ikke an å lage et slankeprogram som er forsvarlig?

- Jeg tror ikke det for tv-produksjoner har ikke tid til å følge opp deltakere over tid. Det er det som er den store utfordringen. Jeg er veldig opptatt av norsk folkehelse, og jeg er opptatt av at alle som ønsker å bidra til å hjelpe folk skal få lov til det, men vi må ikke lure folk. Man må gi de et reelt tilbud om å få en livsstilsendring, sier han.

Ville ikke deltatt igjen

Andreas Mortensen (31) deltok i den skandinaviske versjonen av «Slankekrigen» i 2005. Da han ble med i programmet veide han 196,5 kilo, og var den tyngste av deltakerne. I finalen hadde han gått ned nesten 100 kilo, og veide da 113 kilo.

Han håper deltakerne får god nok oppfølging i etterkant av innspillingen.

- Det er et bra konsept fordi at folk går ned i vekt, men man må bare håpe at det gir en varig effekt for dem. Jeg veier mindre enn det jeg gjorde da jeg ble med, men det har gått opp og ned, sier han.

- Ville du deltatt i programmet igjen?

- Nei, det ville jeg ikke.

- Hvorfor ikke?

- Det er en veldig tung psykisk og fysisk utfordring. Jeg har også full jobb, og kan ikke være borte fra den i flere måneder. Jeg var veldig ung da jeg deltok, og fikk nesten ikke noe oppfølging fra TVNorge i etterkant, sier han, og legger til:

- Programmet gir folk en mulighet til å gå ned i vekt, og det er bra. Og det kan sikkert også være til inspirasjon for andre. Men så kan man spørre seg om det er riktig å lage underholdning av det.

- En pangstart

Lars Johansen (30) er én av deltakerne i den norske versjonen av programmet. Han er ikke enig i kritikken programmet får.

- Med den kunnskapen og fagkompetansen trenerne har, så tvilte jeg aldri på om det var bra for meg, sier han.

Han reagerer på at Foss’ utalelser.

- Det er nettopp livsstilsendring dette programmet handler om. Det er en pangstart for å komme i gang med den langvarige endringa. Jeg har fått veldig god oppfølging i etterkant, og føler meg priviligert og heldig som får lov til å være med, sier han.

Johansen er fra Lillehammer, har tre barn, og jobber som leder av kundesenteret til Eidsva bredbånd. Da han meldte seg på programmet veide han 157 kilo.

Han meldte seg på etter å ha sett en reklamefilm på tv.

- Jeg ble voksen og flytta for meg selv, fikk førerkort, spiste mye dårlig mat og bevegde meg lite. Så jeg har gått sakte men sikkert opp i vekt, sier han, og legger til:

- Jeg var bekymra for helsa. Jeg har tre barn, og vil være der for dem.

Han tør ikke tenke på hva som hadde skjedd om han ikke hadde meldt seg på programmet.

- Jeg ville nok ha fortsatt i den samme tralten som før. Med den kunnskapen jeg har nå, så tenker jeg at jeg har hatt flaks som har holdt på så lenge jeg har gjort uten å bli sjuk. Det tenker jeg mye på nå.

- De er klar over hva de går til

Kommunikasjonssjef i TVNorge, Espen Skoland, er heller ikke enig i kritikken.

- Jeg forstår at Foss er opptatt av at deltagerne skal bli behandlet med verdighet og respekt. Det er også vi. Men jeg er ikke sikker på at alle overvektige deler hans bekymring for serien. 1900 nordmenn søkte om å få muligheten til å slanke seg på tv. Dette er langt over gjennomsnittet av det vi pleier å få av søknader til våre tv-konsepter. Deltagerne som er med i dette programmet er veldig motiverte for en livsstilsendring. Vi gir dem verktøyene for å komme i gang, sier han.

- Lager dere underholdning av mennesker som ikke har det bra?

- Vi lager tv med mennesker som er motivert for en livsstilsendring. De er klar over hva de går til. Og vi opplever at tidligere deltagere i sum er godt fornøyde med det de har vært med på.  

- Hva slags oppfølging får deltakerne i etterkant av programmet?

- Årets deltagere får ett års medlemskap ved et lokalt treningssenter, samt en periode med personlig trener. I tillegg samles deltagerne til debrief med produksjonens trenerne, psykolog og ernæringsfysiolog når kameraene er slått av. Hver deltager får også en personlig «sponsor», en person i omgangskretsen, som de kan trene sammen med og som holder kontakt med produksjonen. Produksjonen vil holde tett kontakt med deltagerne frem til sommeren, sier han, og legger til:

- Det er samtidig viktig å presisere at denne livsstilsendringen er krevende også etter at ønskelig vekttap er oppnådd. Vi gir deltakerne de verktøyene de trenger for å gå ned i vekt og for å bli der, men vi kan ikke se over skuldra deres resten av livet for å sjekke at de tar riktige valg. Det ansvaret må den enkelte ta selv.

Monday, January 26th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments