Disse er blant de døde: – Jeg vil heller dø stående enn å leve på knærne.

(Dagbladet): Charlie Hebdos advokat bekrefter overfor Al Jazeera at sjefredaktør Stéphane Charbonnier, Charb, er blant de 12 drepte i terrorangrepet mot det satiriske ukebladet.

I likhet med de andre ansatte i magasinet, ble også Stéphane Charbonnier vanligvis kun omtalt ved kallenavn.

Han har vært sjefredaktør i det venstreorienterte franske satiremagasinet siden 2009. Han ledet magasinet da de ble angrepet med brannbombe etter å ha trykket en karikatur av Muhammed på forsiden i 2011.

LES OGSÅ: Dette er magasinet som ble angrepet.

- Jeg foretrekker å dø

Etter å ha offentliggjort en satire over Muhammed som førte til kritikk fra blant annet Det hvite hus, en rekke arabiske land og Vatikanet i 2012, sa han følgende til Le Monde:

- Jeg foretrekker å dø stående enn å leve på knærne.

Stéphane Charbonnier ble 47 år.

Hittil er tolv personer bekreftet drept i angrepet. I tillegg er rundt 20 såret.

Ifølge fransk TV og BBC satt de ansatte i satiremagasinet i et redaksjonsmøte der de planla en spesialutgave av magasinet som skulle ta for seg islamisme. Spesialutgaven skulle hete «Sharia Hebdo», skriver NTB.

Jean Cabut (76), som ble kalt Cabu, ble sammen med Georges Wolanski (80) regnet som to av bladets største tegnere, skriver Le Parisien. Bernard Verlhac, bedre kjent under navnet Tignous, ble også 47 år. Bortsett fra Charlie Hebdo, tegnet han også for Marianne og Fluide Glacial.

Les Dagbladets Einar Hagvaags kommentar fra 2006 om bladet her.

Kollega overlevde

Avisa L’Humanité har pratet med en av tegnerne i Charlie Hebdo. Hun var på vei til barnehagen for å hente dattera si, og hadde akkurat gått ut døra da to maskerte og bevæpnede menn kom løpende:

- De truet oss brutalt. De ville inn, og jeg trykket på koden. De skjøt mot Wolinsky og Cabu. Det varte i fem minutter.. Jeg gjemte meg på et kontor.. De pratet perfekt fransk. De sa de var al-Qaida, sier tegneren til avisa.

Assosiated Press melder også nå at de bevæpnede mennene var fra Al-Qaida.

De rapporterer også at Charlie Hebdos redaktør Gerard Biard slapp unna angrepet fordi han var i London.

- Jeg forstår ikke at en fransk avis kan bli angrepet med så kraftige våpen. En avis er ikke et krigsvåpen, sa han til franske Inter.

Wednesday, January 7th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments