Dieselforbudet: Står bilen din på svartelisten?

Dinside Av bilene som selges på det norske markedet i dag er det 811 modeller som ikke blir rammet av det foreslåtte dieselforbudet fordi de tilfredsstiller Euro 6-kravene.

Til gjengjeld selges det 1.195 biler som selges som ikke får kjøre inn i byene, dersom det varslede dieselforbudet blir innført.

Dette er utslippets verste fiende

Har du en dieselbil som er så gammel at den ikke lenger er i salg, så hører den definitivt til i svartelisten, og du kan ganske enkelt ikke regne med å kunne kjøre inn i byene på dager hvor forbudet trer i kraft.

De byene som ligger dårligst an med tanke på luftkvalitet, og dermed når det gjelder kjøreforbud, er Trondheim, Oslo og Bergen.

Spørsmålet er selvsagt hvilke biler som rammes av et eventuelt kjøreforbud.

For å gi deg svaret har vi, basert på opplysninger fra kjøretøyregisteret til Opplysningsrådet for veitrafikk AS, satt opp to lister: Den ene viser hvilke biler som blir utestengt på disse dagene, og den andre viser hvilke biler som vil tillates.

SE LISTEN OVER FY-BILENE HER

SE LISTEN OVER BILENE SOM SLIPPES INN HER

Dette er Euro 6-kravene

Bilers utslipp sertifiseres i forskjellige klasser, og fra september 2014 trådte Euro-6 kravene i kraft. Biler og motorer som er sertifisert etter dette tilfredsstiller de fastsatte kravene til Euro 6.

Velger kjøperne diesel eller bensin? Se utviklingen

Men det betyr nødvendigvis ikke at alle biler som selges i dag tilfredstiller Euro 6.

Biler og motorer som ble sertifisert før Euro 6-kravene trådte i kraft, tilfredsttiller nemlig hovedsaklig Euro 5-kravene, og vil derfor ikke slippe inn i byene på de dagene forbudet trer i kraft.

Du bør med andre ord sjekke nøye hvilken kategori din bil tilhører, for ikke å snakke om at du må holde tungen rett i munnen hvis du nå skal ut og handle ny bil.

Svartelisten er nå å anse som en fy-liste, dersom du til enhver tid ønsker å kunne kjøre inn i storbyene.

Er diesel fortsatt et problem om vinteren?

Vinglete politikk

Ved å innføre et dieselforbud har Regjeringen med overlegg valgt å skyte seg selv i foten. Vi skal bare få år tilbake i tid hvor vi ble oppfordret til å velge diesel fremfor bensin.

De som den gang valgte å gjøre som de ble oppfordret til slipper til vinteren ikke inn i storbyer hvor forbudet trer i kraft.

Også tungtransporten vil rammes, da forbudet også vil gjelde lastebiler som ikke tilfredsstiller de samme kravene.

Tiltakene er først og fremst et svar på at ESA, EØS-avtalens overvåkningsorgan, har stevnet Norge inn for EFTA-domstolen for ikke å ha overholdt EU’s direktiv om luftkvalitet.

Meldingen om de mulige tiltakene kommer samtidig som ICCT og Transportøkonomisk Institutt melder at Euro 6 ikke burde være grunnlag for å frita noe som helst.

Nye dieselbiler forurenser opp til 20 ganger mer enn lovet.

SE LISTEN OVER FY-BILENE HER

SE LISTEN OVER BILENE SOM SLIPPES INN HER
Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Wednesday, April 15th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments