- Dette er vårt korstog for å gjenoppbygge Baltimore


BALTIMORE (Dagbladet): Baltimore opplevde natt til tirsdag de verste opptøyene siden raseopptøyene på 1960-tallet. Det ble utløst etter at Freddie Gray (25) brakk ryggen og døde etter å ha blitt arrestert av politiet.

Opptøyene skjedde etter at Gray ble begravet mandag, og i dag er stemningen i gatene både anspent og trist i den amerikanske storbyen. Utbrente biler og plyndrete butikklokaler vitner om nattens herjinger  hvor 15 politimenn ble skadd og 202 demonstranter ble arrestert. 144 kjøretøyer og 19 bygninger ble satt i brann.

-  Dette har gjort en svært vanskelig tid enda vanskeligere for dem. De er veldig opprørte over at navnet hans nå blir assosiert med dette. På forhånd hadde de bedt om at det ikke var noen protester, sier pastor Jamal Bryant til Dagbladet.

Han holdt minneordet i begravelsen til Gray og legger ikke skjul på at han er rasende, og at familien til Gray er rystet over opptøyene.

Anspent og trist

Tirsdag er skolene i Baltimore stengt, og det er portforbud i byen fra klokka 22. I gatene er det tirsdag ettermiddag lokal tid fortsatt flere sinte unge menn i gatene. Flere ser ut til å gjøre seg klare til nye protester. En mann går forbi med skuddsikker vest, en annen går og bærer på en diger ropert. En tredje eldre mann går forbi og spiller en sørgmodig melodi på saksofon.

Det går også rykter om at organiserte gjenger planlegger nye framstøt natt til onsdag, noe som blant annet førte til at offentlige bygninger ble stengt. Nå er Nasjonalgarden og 5000 politimenn kalt inn for å holde kontroll i gatene, mens en rekke helikoptere svirrer over området.

Opptøyene kommer etter at USA har opplevd voldsomme demonstrasjoner det siste året etter at de afroamerikanske mennene Michael Brown i Ferguson, Eric Garner i New York og Walter Scott i North Charleston ble drept da politiet forsøkte å pågripe dem.

- Vårt korstog

Samtidig var Dagbladet med da pastor Bryant tok med seg noen titalls menn fra lokalsamfunnet for å rydde opp i byen igjen. Ikledd en genser med tigermotiv, sko med nagler og arbeidshansker er han klar til å bidra.

- Dette er vårt korstog for å gjenoppbygge Baltimore, sier Bryant til Dagbladet.

Før de går til et av åstedene for de kraftigste av nattens sammenstøt, møtes de utenfor kirken der begravelsen for Gray foregikk. De tar hverandre i hendene og ber.

- Vi har et ansvar for for å rydde opp i samfunnet vårt, og vi har fått med skoleelever. Sammen har vi et ansvar for å vise et annet bilde av svarte menn, som ikke plyndrer og opptrer med vold, men som føler et ansvar for lokalsamfunnet, sier Bryant.

Siden opptøyene oppsto har en video av ei mor som finner tenåringssønnen sin blant de voldelige demonstrantene, gått verden rundt. På videoen klapper hun til ham og tvinger ham med seg vekk fra demonstrasjonen.

- Vi må finne hun mora. Hun fortjener Nobels fredspris, sier Bryant.

- Ødelagt forhold

Nå frykter han at de voldelige opptøyene igjen skal ødelegge forholdet mellom politiet og det overveiende afroamerikanske lokalsamfunnet. Før mandagens hendelser, har Bryant og mange andre deltatt i fredelige demonstrasjoner mot politibrutalitet.

- Forholdet mellom lokalsomfunnet og politiet er i utgangspunktet veldig anstrengt her. Derfor har vi protestert fredelig, og jeg tror det har bidratt til noe. Men hendelsene de siste 24 timene har trolig fungert som et alvorlig tilbakeslag, sier Bryant.

Ved siden av ham står Marty Glaze, som forteller at han er født og oppvokst i det fattige nabolaget. Glaze tok initiativ til å rydde opp.

- Jeg vet om alt det positive som finnes i denne byen. Nå må vi hjelpe hverandre til å bygge dette opp igjen. Mye har blitt ødelagt, sier Glaze til Dagbladet og trekker på seg arbeidshanskene.

Obama følger med

Den eksplosive situasjonen i Baltimore har fått USAs president, Barack Obama, til å engasjere seg.

- Det er ingen unnskyldning for den volden vi så i går. Den er kontraproduktiv. Når enkeltpersoner går med brekkjern og begynner å tvinge opp dører for å plyndre, protesterer de ikke. De kommer ikke med en ytring, men de stjeler, sier Obama, ifølge USA Today.

Han mener de voldelige opptøyene er et hinder for det han kaller legitime spørsmål rundt politiets maktbruk.

Wednesday, April 29th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments