Dette er Tour de France-favorittene


(procycling.no): I fjor så vi frem til et realt bikkjeslagsmål om gul trøye mellom Chris Froome og Alberto Contador. En jevn, nervepirrende og fengslende duell à la Anquetil-Poulidor (1964), Hinault-LeMond (1986) eller LeMond-Fignon (1989).

Men det gikk ikke lenge før situasjonen endret seg dramatisk. Først på etappe fem til Arenberg, der en anspent og skadeskutt Froome fluktet fra uværet og inn i Arvesens varme Jaguar. Tittelforsvareren dro hjem etter tre velt.

Og så på etappe ti til La Planche-des-Belles-Filles, enda en regntung dag, der Contadors dramatiske velt og påfølgende sorti åpnet for etappeseier til Vincenzo Nibali. I kjølvannet av storfavorittenes kalamitet, og med patosen til en moderne Gimondi, forsvarte italieneren den gule trøyen han fikk på etappe to helt inn til Paris.

De fire store
Med nyvunnet naivitet håper vi spenningen som aldri ble noe av skal inntreffe i år. Denne gang med tittelforsvarer Nibali og det kolombianske fenomenet Nairo Quintana (andremann i 2013) også i toppsjiktet av favoritter.

Fire jambyrdige kandidater til gult, alle med Grand Tour-seire på merittlisten. Dette må være oppskriften på en historisk tett og åpen Tour. Men før de barket sammen på Plateau de Beille i Pyreneene og Alpe d’Huez i Alpene dagen før Paris, må de først overleve sidevind, brostein og smale, tekniske veier inn mot Mur de Huy og Mûr-de-Bretagne.

Første uke i touren er alltid en reise under Damokles’ sverd, og sannsynlighetens lover tilsier at én eller flere av «de fire store» kan ryke før feltet når frem til foten av Pyreneene. I så fall kan en av de franske outsiderne trappe opp i dette intrikate stigespillet om maillot jaune. Både Thibaut Pinot (tredjemann i 2014) og Romain Bardet har vist stor form, og begge er spådd store ting i denne tempofattige og fjellrike touren — 30 år etter siste franske sammenlagtseier.

Glem heller ikke Tejey van Garderen (andremann fra Critérium du Dauphiné). Amerikaneren er kjent som en rouleur-grimpeur, men 26-åringen viser stadig mer eksplosivitet og modenhet i fjellene.
 
Vincenzo Nibali (Astana)

Triumfer i år:
 Italiensk mester

«Haien fra Messina» tok en suveren seier i fjorårets Tour de France. Etter en frekk manøver på andre etappe til Sheffield som førte han i gul trøye og en meget imponerende brosteinsetappe, la han grunnlaget for sin seier tidlig i fjorårets ritt.

Etter at de to største favoritten før rittet, Chris Froome og Alberto Contador veltet ut, så ble etter hvert ferden mot gult i Paris ganske så komfortabel for italieneren. Han endte til slutt opp med en seierdifferanse på sju minutter og 37 sekunder, og snappet med seg hele fire etappeseire underveis.

At 30-åringen vil være like suveren i år vil være å tro på julenissen, men at Nibali er en mann som vil kjempe om gult er det ingen tvil om. Etter fjorårets Tour-seier har han imidlertid hatt det vanskelig. Både med uønsket oppmerksomhet i kjølvannet av en rekke dopingsaker som har rammet Astana-laget. I vinter har Nibali også hatt det travelt med å blidgjøre alle sponsorene som vil han en bit av Tour-vinneren. Han har dessuten slitt med en lei akillis-betennelse.

Oppladningen til Tour de France har vært skremmende lik fjorårets. Han har kjørt ganske svakt hele sesongen egentlig, før han glimtet til i Criterium du Dauphine. Der viste han til tider tegn på hva som kan vente, men han så ut til å ta det veldig med ro da han måtte slippe på flere fjelletapper. Det hele lignet veldig på den Nibali som stilte på start i Dauphine i fjor. Han vant også nylig det italienske mesterskapet på en overbevisende måte, akkurat som i fjor.

Laget til Nibali er noe de fleste andre bare kan drømme om å ha rundt seg. De har faktisk de tre beste fra fjorårets brosteinsetappe. Nibali og danske Jakob Fuglsang syklet da glimrende for Astana, og nysigneringen og fjoråretsetappevinner, Lars Boom skal nå forsøke å hjelpe «Haien fra Messina» med å forsvare tittelen. Viser Nibali samme eleganse på brosteinen i år kan han skaffe seg et fint forsprang før rytterne går inn i fjellene. Det er begrenset hvor mye tid man kan ta tilbake på italienere, som vant tre fjelletapper i fjor.

Foruten Fuglsang så har Astana tidligere Giro d’Italia-vinner Michele Scarponi på start for å hjelpe i fjellene, samt estlenderen Rein Taaramäe. På de flate etappene vil arbeidshester som Andrij Hryvko, Dimitrij Gruzdev og Lieuwe Westra komme godt til nytte.

Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)

Triumfer i år: Giro d’Italia, Route de Sud, én etappe i Ruta del Sol

Den spanske Grand Tour-mesteren til Oleg Tinkov er uten tvil den mest rutinerte rytteren som kjemper om den gule trøya. Med hele sju Grand-Tour triumfer på merittlisten har konkurrentene ingen grunn til å avfeie Contador, til tross for anstrengelsene i Giro d’Italia.

Contador stilte på start bedre enn på lenge i fjor, og var optimistisk med tanke på å vinne touren for første gang siden 2009. En velt på den tiende etappen satte imidlertid en effektiv stopper for det.

Nå har en revansjelysten 32-åring satt i gang et forsøk på å gjennomføre «den umulige dobbelen» – vinne Giro d’Italia og Tour de France i samme sesong. Det har ingen klart siden Marco Pantani gjorde det i 1998. På overbevisende maner har «El Pistolero» allerede vunnet Giro d’Italia i år. Til tider var han umulig å hanskes med i Italia, men det virket ikke som en Contador på full maskin den siste uka. Han trengte for så vidt heller ikke å grave unødvendig dypt, da han hadde en trygg ledelse.

Etter triumfen tok Contador seg en fortjent pause. Han fikk også et opphold i høyden på Livigno i Alpene, før han var tilbake i Route du Sud. Der vant han likegodt sammenlagt foran en av de andre favorittene Nairo Quintana, som han distanserte i utforkjøringen fra Porte de Bàles.

At det kun er 13,8 individuelle tempokilometer bør ikke bety all verden. Han viste i Giro d’Italia at han fortsatt kan kjøre gode tempoetapper. Da ble han nummer tre på den lange tempoen, han hadde sannsynligvis vunnet om det ikke hadde vært for at vindretningen skiftet underveis. Prestasjonen minnet om temposeieren i Annecy i tourens 2009-utgave.

Det er i fjellene årets Tour de France skal avgjøres, og Contador er ingen hvem som helst der heller. Med sin dansende stil og mange rykk, har han en evne til å slite ut sine konkurrenter både fysisk og mentalt. Han har som sagt rutinen og et meget klokt sykkelhode, det kan bli nyttig i den hektiske førsteuken og den psykologiske krigføringen som følger utover i rittet. Giro d’Italia sitter fortsatt i beina og med en såpass utfordrende start, så kan det felle en Contador som sannsynligvis ikke er i toppform før rittet nærmer seg Pyreneene.

Posisjonskampen før Mur de Huy, brosteinsetappen og muligheter for sidevind er noen av nøkkelpunktene som venter. Der vil Contador få hjelp av det sterke laget sitt. På papiret er mannskapet til Tinkoff-Saxo er komplett og godt oppbygd. Han har Michael Valgren, Daniele Benatti og Matteo Tosatto til å hjelpe seg på de flate etappene. Kanskje får han også en hjelpende hånd av selveste Peter Sagan.

Laget er på papiret også meget slagkraftig når veien begynner å gå oppover. Fjorårets klatrekonge og vinner av to etapper, Rafal Majka er én av rytterne som skal assistere Contador i fjellene. I tillegg får han med seg Roman Kreuziger og Michael Rogers, som begge var viktige brikker i Giro-triumfen. Dessuten kan han nyte godt av rutinen til Ivan Basso.

Dog var verken Kreuziger eller Basso svært overbevisende på avgjørende etapper i Giro d’Italia . Rogers var heller ikke mer enn godkjent. Selv om Contador har klasse nok til å overleve på egenhånd store deler av rittet, er Tinkoff-Saxo nødt til å være en sterkere og mer samhørig enhet enn i Giroen om spanjolen skal ha en kjangs på gul trøye i Paris.

Chris Froome (Team Sky)

Triumfer i år:
 
Critérium du Dauphiné (+ to etapper), Ruta del Sol (+ én etappe)

Fjorårets ritt skulle bli et eventyr for Chris Froome. Starten gikk på hjemmebane i Storbritannia, og det ble stilt enorme forventninger til briten før start etter den overbevisende seieren i den 100.utgaven året før.

Eventyret gikk ganske så raskt over til tragedie med engang rytterne krysset kanalen og var over på fransk jord. Etter tre velt på to dager var det slutt for Chris Froome allerede på den femte etappen. Bildene av en forslått Froome som satte seg inn i bilen til Kurt Asle Arvesen husker nok mange.

Etter løypepresentasjonen i fjor høst var han meget skuffet over løypen. Den hvite kenyaneren likte ikke at det var så få tempokilometer, og vurderte om han skulle kjøre Giro d’Italia istedenfor. Han kom seg etter hvert over skuffelsen og begynte å lade opp til Tour de France. Første tegn på at han var tilbake på gammelt nivå fikk vi allerede i det første rittet han syklet denne sesongen, da han overrumplet Contador i Ruta del Sol.

Etter det fulgte litt sykdomstrøbbel, som så han gå glipp av Tirreno-Adriatico, før 28-åringen var tilbake for fullt i Tour de Romandie med en tredjeplass sammenlagt. Tidlig i juni viste han seg som den klart sterkeste i Critérium du Dauphiné og vant sammenlagt, akkurat som han gjorde for to år siden, da han fulgte opp med seier i Tour de France.

Selv om Froome tydeligvis var misfornøyd over antallet tempokilometer, så er fortsatt ruten god for den kenyanskfødte briten. Klatre kan han gjøre meget bra, godt hjulpet av sitt meget solide maskineri i Team Sky. Froome har et sterkt klatrelag rundt seg, men samtidig fører det til at han har mindre assistanse i det lettere terrenget. Godt hjulpet av blant andre Leopold König, som ble nummer seks sammenlagt i Giro d’Italia tidligere i år.

Froome har også sin faste løytnant og venn Richie Porte på start. Porte har selv hatt en veldig sterk sesong, med flere flotte seire i Paris-Nice, Volta a Catalunya og Giro del Trentino. Han skulle kjøre for egne sjanser i Giro d’Italia, men det endte i fiasko. Også Nicholas Roche, Peter Kennaugh, Wout Poels og Geraint Thomas kan hjelpe til i fjellene. Sistnevnte er riktignok en god allrounder og vil være til god nytte stort sett i alle terrengtyper, inkludert brostein. Foruten Thomas så kan Luke Rowe og Ian Stannard gjøre en meget god jobb i det lette terrenget.

Nairo Quintana (Movistar)

Triumfer i år: Tirreno-Adriatico

Colombianeren er den eneste av «de fire store» som ikke har vunnet Tour de France sammenlagt, men han har kun syklet rittet én gang. Det var for to år siden, og da ble han nummer to og stakk av med både ungdomstrøya og klatretrøya, i tillegg til en etappeseier.

I 2013-utgaven startet han egentlig som hjelperytter for Alejandro Valverde, men da sistnevnte tapte ti minutter i sidevinden på etappe til Saint-Amand-Montrond, var det fritt frem for Quintana. Den muligheten tok han særdeles godt vare på, og var den sterkeste rytteren på de siste etappene og distanserte til og med den suverene vinneren Chris Froome på etappen til Annecy-Semnoz.

I fjor ble Quintana sendt til Giro d’Italia for å skaffe seg erfaring med å vinne en Grand Tour. Det var første gang 25-åringen fikk laget bygget rundt seg, og han stilte på start som en enorm favoritt. Der han innfridde til de grader. Etter en litt trå start parkerte han konkurrentene den siste uka og det var til slutt ingen tvil om hvem som var sterkest.

I år får han for første gang laget bygget rundt seg til Tour de France, selveste Alejandro Valverde må vike plass og spille annenfiolin. En fjellrik Tour-utgave er en fordel for 59 kilo lette Quintana. Ved første øyekast er dette en Tour for klatrerne. Men ved nærmere analyse ser vi også at ruten strekker seg over 2000 meter ved bare fire anledninger. Mannen fra fjellrike Boyacá i Colombia liker seg spesielt godt når luften er ekstra tynn. Ingen av fem fjellavslutningene, sett bort i fra Plateau de Beille, er spesielt bratte, ei heller skreddersydd for fjellgeitene.

Han må også passe seg for sine mer rutinerte konkurrenter. Du kan ikke vinne Touren den første uka, men du kan tape den. Laget han har rundt seg på brosteinsetappen er ikke det beste, men Quintana kjørte selv brosteinsritt i Belgia tidligere i år (Dwaars Doors Vlaaderen, nr 78; E3 Harelbeke, DNF), og har fått erfare hvor brutal brosteinen kan være, og brosteinen i Nord-Frankrike er ikke særlig bedre, heller tvert om.

Det er ikke komfortabelt for en så lett rytter. Den første uka handler om å tape så lite tid som mulig, så får man gjøre opp status etter lagtempoen. Der og i resten av Tour de France har Movistar et meget slagkraftig mannskap.De fleste kan bare drømme om å ha en rytter av kalibret Alejandro Valverde som løytnant. I tillegg til han så er både Winner Anacona, Gorka Izagirre, Jose Herrada, Jonathan Castroviejo og Imano Erviti solide oppover. I tillegg så har de tempohestene Alex Dowsett og Adriano Malori på start.

Favorittene

*****
Chris Froome (Team Sky), Nairo Quintana (Movistar)
****
Vincenzo Nibali (Astana), Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)
***
Thibaut Pinot (FDJ), Tejey van Garderen (BMC), Romain Bardet (Ag2r), Alejandro Valverde (Movistar)
**
Joaquim Rodríguez (Katjusja), Dan Martin (Cannondale-Garmin), Jean Christophe Peraud (Ag2r)
*
Andrew Talansky (Cannondale-Garmin), Bauke Mollema (Trek), Pierre Rolland (Europcar), Rui Costa (Lampre)

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Friday, July 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments