- Dette er økonomisk kriminalitet i pasientdrakt

– Muskel- og skjelettlidelser koster samfunnet vel 70 milliarder kroner årlig i behandlingsutgifter, sykepenger og trygdeutgifter, sier ryggspesialist Håkon Lie til Finansavisen.

Som spesialist mottar Lie pasienter med rygg- og nakkeproblemer som er henvist fra fastlegen etter flere uker med sykemelding. De aller fleste har reelle smerter, men flere ganger i uken får han pasienter som han mener spiller skuespill.

5 prosent lyver?
– Det gjelder rundt to til fire pasienter i uken. Jeg vil anslå at omtrent 5 prosent av ryggpasientene rett og slett lyver, sier han.

– Hvordan kan du vite at pasientene ikke har reelle smerter?

– Fordi dette lar seg enkelt undersøke ved hjelp av kliniske undersøkelser og kontrollspørsmål. En pasient som simulerer isjas-smerter på grunn av ryggplager sier for eksempel gjerne at han har vondt i hele beinet. Alle som har hatt isjas vet at dette ikke stemmer, sier Lie til Finansavisen.

– Dersom 5 prosent simulerer, vil det si at de aller fleste som kommer til deg har reelle plager?

– Ja. Men de fem prosentene stjeler fra fellesskapet, og de stilles ikke til ansvar for det. Dette er økonomisk kriminalitet i pasientdrakt, sier han til Finansavisen.

For snille leger?
Lie mener også at det kan herske en snillisme hos fastlegene, som frykter at de vil miste pasienter dersom de ikke etterkommer ønsker, hvor sykemelding, eller forlengelse av sykemeldinger som ikke burde vært skrevet ut, kan være ett av disse.

– Alle leger ønsker det beste for sine pasienter. Å gi uttrykk for å mistro pasienten er det få som ønsker, sier han og forklarer at når man mister en pasient som fastlege, mister man samtidig et årlig tilskudd på vel 400 kroner, samtidig som det er et nederlag rent faglig, sier Lie til avisen.

Saturday, May 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments