Dette er den omdiskuterte 22. juli-utstillingen


(Dagbladet): Onsdag klokka 14 åpner den omdiskuterte utstillinga på 22. juli-senteret, nøyaktig fire år etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Senteret holder til i Høyblokka, der Statsministerens kontor lå i 2011. Pressen har allerede i dag fått se utstillinga. 

Se video over. 

Bilder av de drepte

Det første rommet man kommer inn i viser bilder av 69 av de 77 drepte på Utøya og i Regjeringskvartalet. De resterende åtte er utelatt, etter ønske fra familiene. De nakne og flekkete murveggene i Høyblokka bærer fremdeles preg av eksplosjonen.

I neste rom får man se overvåkingsvideoen fra Regjeringskvartalet 22. juli 2011. Videoen viser Breiviks bil som parkerer utenfor Høyblokka og bomben som går av. 

I det tredje rommet er restene av bombebilen utstilt på midten, med en tidslinje rundt som viser den skjebnesvangre dagen i detalj time for time. 

Videre får man se en video med vitneforklaringer, der de overlevende forteller sine historier. Det siste rommet er viet rettssaken og tida etterpå.

Her er også noen av Breiviks eiendeler utstilt – ID-kortet han brukte, halskjedet og det norske flagget han hadde festet til uniformen.  

Omdiskutert utstilling

Spesielt beslutningen om å ha med deler av massemorderens eiendeler i utstillinga har vakt oppsikt i forkant av utstillinga. Flere eksperter har vært kritiske med tanke på at utstillinga kan tiltrekke seg Breivik-sympatisører.

Kjetil Stormark, som har skrevet to bøker om 22. juli, har tidligere sagt til Dagbladet at han mener 22. juli-utstillinga vil tiltrekke Breivik-sympatisører «som fluer på fluepapir».

- Breivik-artefakter vil ha en nærmest magnetisk tiltrekningskraft på mange av dem som dyrker Breivik og hans handlinger. Utstillingen vil kunne bli et slags forvridd Mekka for antiislamister og høyreekstreme turister. Pårørende har også stilt spørsmålstegn ved dette, sa han. 

Blant de pårørende som har vært kritiske til å vise frem Breiviks eiendeler er Vanessa Svebakk, som mistet sin datter på Utøya.

- Det er mange måter å fortelle en historie på, og for meg er det helt uforståelig at denne historien skal fortelles gjennom Breiviks eiendeler. Det er ingen massemorder vi gir mer taletid enn ham. Han er den eneste som har drept så mange unge mennesker med egne hender, og så skal vi sette ut utstyr han brukte på utstilling. Jeg forstår ikke at det går an, sa hun til Dagbladet.

- Kunnskap og åpenhet

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har på sin side sagt at kunnskapen utstillinga bidrar med er viktig i sorgprosessen.

- Kunnskap og åpenhet er vårt beste vern mot hat, vold og ekstremisme. Utstillingen viser det som skjedde 22. juli, hvordan vi som nasjon sto opp mot terroren og hvordan vi som rettssamfunn tok oppgjør med terroristen. 22. juli-senteret blir et sted vi kan velge å besøke, eller å velge ikke å besøke, sier han.

Tuesday, July 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments