Dette er de 14 tiltalte


Følg siste utvikling i saken direkte her!

(Dagbladet): Det var i morgentimene i dag at sveitiske myndigheter satte i gang en aksjon på luksushotellet Baur Au Lac, hvor flere sentrale personer i FIFA ble arrestert. Mer enn et dusin sveitsiske politibetjente var med på arrestasjonen, som gikk rolig for seg.

FIFA er denne uken samlet for den årlige FIFA-kongressen.

14 personer er i alt tiltalt av de amerikanske myndighetene, og flere av dem har vært i søkelyset i forbindelse med korrupsjonsanklager tidligere.

Minst seks personer skal ha blitt pågrepet i Zürich, melder The Times.

CNN melder at FBI har etterforsket saken i tre år.

Fikk tolv mill for VM-tildeling

CONCACAF-sjefen (Det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet) Jeffrey Webb er en nær venn av Blatter, og har av Blatter selv blitt utpekt som en mulig etterfølger. Webb kommer fra Cayman-øyene.

Jack Warner kommer fra Trinidad og Tobago ga seg i Fifa i 2011. Dagbladet har avslørt ham som svartebørsgjenganger, Telegraph og Times som gjennomkorrupt.

I 2010 kunne Dagbladet avsløre at Warner som da var visepresident hadde formidlet flere hundre VM-billetter til den norske svartebørsen.

Spesielt rundt tildelingen av Qatar-VM i 2022 har det vært mye bråk. Da Qatar fikk mesterskapet i 2010, skal Warner ha mottatt tolv millioner kroner to uker senere. Deler av summen skal ha blitt overført som en takk for «servicen utført mellom 2005 til 2010».

Etter at han måtte gi seg i FIFA har Warner fortalt at han fikk tv-rettigheter i Karibia for 1 dollar, mot at han støttet Blatter i det neste presidentvalget.

Bestikkelser

Nicolas Leoz var president i CONMEBOL (Det sør-amerikanske fotballforbundet) fra 1986-2013, han har også sittet i styrekomiteen i FIFA i en årrekke fram til han ga seg i 2013.

I 2010 tok han ifølge BBCs anerkjente graveprogram Panorama i mot over fire millioner kroner i bestikkelser.

Eugenio Figueredo som tok over for Leoz i CONMEBOL i 2013 er også tiltalt.

Blant de tiltalte finner vi også tidligere president i det brasilianske fotballforbundet Jose Maria Marin. Kanskje mest kjent i Norge for å ha puttet en av spillernes medaljer i sin egen lomme, da han delte ut premier i en regional juniorturnering.

Hovedkontoret

I tillegg til å pågripe flere FIFA-topper på et hotell, gikk sveitsisk politi til aksjon i organisasjonens hovedkontor onsdag. Det melder den sveitsiske statsadvokatens kontor.

Razziaen var en del av den pågående etterforskningen av hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM til Russland (2018) og Qatar (2020), heter det i pressemeldingen.

I aksjonen skal de ha beslaglagt dokumenter og annen data.

Fem av de tiltalte har ikke vært medlem av FIFA, men har hatt andre nøkkelroller knyttet tett til FIFA. Alejandro Burzaco er leder i det argentinske sportskommunikasjonsselskapet TyC. Aaron Davidson styrer den amerikanske og kanadiske ligaen NASL. Hugo og Mariano Jinkis er tilknyttet Full Play Group, et markedsselskap i Argentina, skriver Daily Mail.

Wednesday, May 27th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments