Dette bildet ble for drøyt for Instagram


(Dagbladet): Den britiske kunstneren Rupi Kaur laget en bildeserie med menstruasjon som tema. Bildene ble delt på flere sosiale medier for å teste hvilket som hadde lavest terskel for bilder av menstruerende kvinner.

Instagram kom dårlig ut – bildedelingstjenesten sletta umiddelbart Kaurs bilder. 

- Jeg valgte et bilde til Instagram som traff hele essensen ved mensen. Bildet er sårbart, mykt og vakkert, og forteller en historie som er kjent for 3.5 milliarder kvinner. At Instagram sletta bildet er bare tull, og de har siden bedt meg om unnskyldning, hevder kunstneren Kaur til Dagbladet.

Mensenskam

Bildet som ble sletta ses øverst i saken. Også i Norge har synliggjøring av menstrausjonen vært et debattert tema i år.

En gruppe aktivister tusjet over reklameplakatene for det smertestillende medikamentet Proxan i Oslo tidligere i vår. De likte dårlig at reklameplakaten brukte eufemismen «jordbæruka» for å beskrive det som foregikk i kvinnekroppen, og fikk støtte av Dagbladets kommentator Sigrid Hvidsten. 

- Jeg valgte mensen som bildetema fordi jeg liksom skulle føle skam for mensen lenge før jeg faktisk begynte å menstruere. Kvinner skal vise fram alt det mensen fører til, som større bryster og økt sexlyst, men vi må skjule det som faktisk får fram dette i oss, forteller hun. 

- Mange samfunn unngår menstruerende kvinner, de får ikke forlate hjemme sitt, kan ikke delta i religiøse seremonier og blir betraktet som urene. Vestlige feminister liker kanskje å tro at vi har kommet et skritt lengre enn dette, men i våre samfunn vises avsky mot mensen gjennom å overse dens eksistens fullstendig, sier Kaur videre. 

Varmende ros

Kunstneren sier tilbakemeldingen på bildeprosjektet har vært enorm og gjennomgående positiv.

- Det har vært mer enn jeg noensinne kunne forestilt eller drømt om. Det har vært negative kommentarer også, men til og med negativiteten var bra, fordi den viste at jeg hadde rett i å velge dette temaet for fotoprosjektet mitt, mens all kjærligheten og støtten jeg har fått har vært utrolig varmende, jeg er evig takknemlig, sier hun.

Instagram har også tidligere måtte tåle kritikk for sin restriktive linje. Den amerikanske komikeren Chelsea Handler har erklært puppekrig mot tjenesten som tillater menn i bar overkropp, men ikke kvinner. Handler legger stadig ut toppløsbilder av seg selv for å provosere Instagram til å slette bildene.

Wednesday, April 1st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments