Det Nye gjør kvinner en bjørnetjeneste

Motebladet Det Nye har denne måneden gjort noe intet moteblad har gjort tidligere. Kvinnene i bladet, som til vanlig er sminket, stylet og retusjert, er i denne utgaven helt frie for sminke og retusjering. Det vi denne måneden får presentert på glanset papir er «naturlig skjønnhet. »

Flotte, norske kjendiskvinner har latt seg avbilde uten sminke, og bladet mottar mye positiv omtale for det som beskrives som et modig valg. At det å vise sitt ansikt uten sminke og retusjering blir sett på som en modig sensasjon sier alt om hvor sterke forventningene til kvinnelig skjønnhet er i samfunnet vårt. Det er positivt at Det Nye problematiserer skjønnhet og sminke. «Problemet med sminke oppstår når du ikke lenger føler deg komfortabel uten, og der er mange jenter i dag», skriver Det Nyes redaktør. Hun legger til «(…) føler du deg nødt til å sminke deg før du går ut døra, så er du jo faktisk litt mindre fri». Jeg nikker anerkjennende mens jeg leser redaktørens bemerkninger.  

Å se de usminkede skjønnhetene gir imidlertid ingen merkbar frihetsfølelse. Bak overskriften «Usminket» står en av landets aller vakreste kvinner, uten bukse og uten sminke, men like skjønn som før — nå altså helt naturlig. Jeg sitter igjen med spørsmålet; er «en hyllest til naturlig skjønnhet »vår vei til frihet?  

Dette er ikke en kritikk mot de flotte kjendiskvinnene som tar del i et prosjekt med et godt formål, og jeg tror det kan være positivt at Det Nye bidrar til å starte en diskusjon omkring skjønnhetsidealer. Jeg mener imidlertid at Det Nye gjør oss en bjørnetjeneste i det «naturlig skjønnhet» blir presentert som svaret på skjønnhetspresset.  

Det Nye snakker om frihet fra sminke, og later til å ville utfordre de idealene som gjør at mange jenter ikke føler seg vel med sitt usminkede utseende. Det som slår meg i møte med det som tilsynelatende er en nytenkende og progressiv utgave av et moteblad, er hvor lite som skiller denne nye, usminkede forsiden fra de vanlige, sminkede forsidene. Forsiden bytter ut sminket skjønnhet med usminket og naturlig skjønnhet. Sminke eller ei, den evige vektleggingen av skjønnhet består.  

Det Nye utfordrer ingen skjønnhetsidealer, de simpelthen endrer dem litt. Under idealet om «naturlig skjønnhet» skal en være sminkefri, men samtidig like pen. Det som fremstår som en nytenkende kritikk av skjønnhet er i realiteten kun en ny vri på gamle skjønnhetsidealer. En vri som i tillegg er umulig å oppnå dersom en ikke er født med det som regnes som «naturlig skjønnhet». 

Stuntet gir god PR til Det Nye, som fremstilles som en samfunnsbevisst og progressiv redaksjon, samtidig som de skjønnhetsidealene bladet livnærer seg på å selge til unger jenter får leve videre i beste velgående.  

Det Nye putter ingen sminke på modellene, men de putter leppestift på grisen. Ved å ta i bruk en tilsynelatende kritisk holdning til skjønnhetsidealer uten å egentlig rokke ved idealene, sminkes det egentlige problemet — den stadige forventningen til at kvinner skal være pene. At mange jenter kvier seg for å gå ut døra uten sminke, skyldes ikke sminke i seg selv. Problemet ligger i at kvinners egenverdi knyttes opp mot utseende og dikteres av urealistiske skjønnhetsidealer.

Ved å vise bilder av kvinner som er konvensjonelt vakre selv uten sminke opprettholder Det Nye de samme uoppnåelige forestillingene om skjønnhet. Ved å fortsette å hylle skjønnhet, det være seg sminket eller naturlig, forsterkes en oppfatning av at skjønnhet er betydningsfullt. Skjønnhet fortsetter å være helt sentralt i hvordan kvinner (og alle andre) vurderes, både av seg selv og av andre.  

Jeg tror en virkelig progressiv tilnærming til skjønnhetsidealer innebærer å rett og slett vie skjønnhet mindre oppmerksomhet. Det er flott at sminkefrie og uretusjerte kropper får plass i Det Nye, for vi har godt av å se et langt større mangfold av ulike kropper og fjes, med mye sminke, lite sminke og ingen sminke. Jeg håper å se mer av mangfoldet, men uten en sensasjonaliserende fremstilling som undergraver det som ellers kan være en positiv utvikling.

Saturday, May 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments