«Det jævligste jeg har sett mellom to museumsvegger»


(Dagbladet): Onsdag klokka 14 åpnet den omdiskuterte utstillinga på 22.-juli senteret i Regjeringskvartalet.

Utstillinga markerer at det er fire år siden terrorangrepene i Oslo og på Utøya og skal fungere som et kunnskapssenter for terrorangrepet.

Et stort oppbud internasjonale journalister hadde tatt turen til Norge for å dekke åpninga, og fireårsdagen for terrorangrepet mot Oslo og Utøya vies også stor plass i utenlandske medier dagen derpå.

Fokus på Breivik

I dagene før utstillinga åpnet var en rekke etterlatte bekymra for at Anders Behring Breivik ble viet for stor plass i infosenteret. Britiske Daily Mail skriver også om terroristen og hvordan flere av gjenstandene han brukte under terrorangrepet er stilt ut:

- En marerittaktig utstilling med gjenstander brukt i massedrapene som kan tiltrekke seg høyreekstreme, skriver avisa.

BBC fokuserer også på gjerningsmannen, da spesielt på at bombebilen fra 22. juli stilles ut. Kanalen skriver også at utstillinga har som mål å hjelpe det norske folk bearbeide det som skjedde for fire år siden.

Statskanalen siterer blant andre forsker Øystein Sørensen på at 22. juli-senteret kan bli et monument av betydning for Breivik-sympatisører og andre som deler gjerningsmannens tankegods. 

- Still nazistene ut i sola

Der de britiske avisene og nettstedene jevnt over stiller seg spørrende til at Breivik vies plass i utstillinga, gir Ulrika Knutson støtte på kommentatorplass i svenske Expressen.

- Still nazistene ut i sola. Demokratiet krever mer politikk av oss, ikke mindre, skriver hun til støtte for utstillinga, og drar paralleller til høyreekstrem framvekst i land som Frankrike og Hellas, en trend vi må være bevisst, ifølge Knutson. 

Svenske Aftonbladet har under tittelen «Låt inte såret läka» («La ikke såret gro») også anmeldt 22. juli-utstillinga. 

- Det jævligste mellom to museumsvegger

- 22. juli-senteret er noe av det jævligste jeg har sett mellom to museumsvegger. 22. juli er et sår som aldri må gro helt, derfor må vi fortsette å pirke borti det, skriver avisa.  

Advokat John Christian Eldens bekymring for de pårørende som fremdeles jobber i Regjeringskvartalet er viet plass i danske BT

- Så viktig er gjerningsmannen ikke at han fortjener et eget museum. Det er et problem at de ansatte som opplevde bomba som gå forbi dette hver da, siteres advokaten på i avisa.

Også BT skriver en hel del om konflikten rundt Breiviks plass og posisjon på utstillinga og melder om «dyp sinne» fra etterlatte over at Breivik-gjenstander stilles ut.

Utstillingen skal holde åpent i minst 5 år. Nato-sjef Jens Stoltenberg så utstillinga for første gang onsdag.

- Det som gjorde sterkeste inntrykk på meg var å se videoen av bombebilen og av gjerningsmannen som går ut av den, fortalte han. 

Onsdag åpnet også «Lysningen» på Utøya, til minne om de som døde på øya, men navn på ni av dem som døde 22. juli er ikke inngravert i minnesmerket. Samtidig er det varsla rettslig strid om det planlagte nasjonale minnesmerket i Sørbråten.

Thursday, July 23rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments