Det hjerteskjærende bildet av lille Baylee (1) er noe amerikanerne aldri glemmer


(Dagbladet): I dag, 19. april, er det nøyaktig 20 år siden Terry Nichols og Timothy McVeigh konspirerte og sprengte ei bombe utenfor Alfred P. Murrah-bygningen i Oklahoma City.

Eksplosjonen tok livet av 168 mennesker og skadet hundrevis – til dags dato den mest dødelige terrorhandlingen på amerikansk jord utført av amerikanere.

Dagen etter var det ett bilde som var på nærmest samtlige av nasjonens forsider. Bildet av den ett år gamle Baylee Almon i armene til brannmann Chris Fields. Et bilde som i USA har blitt stående som et symbol på den grusomme handlingen.

- Skjulte avisa

Lille Baylee, som fylte ett år dagen i forveien, var ett av 19 barn som mistet livet denne dagen. Moren hennes, Aren Almon Kok, forteller til nyhetsbyrået AP at foreldrene hennes ikke ville hun skulle se avisforsidene dagen etter terrorangrepet.

- Mine foreldre skjulte avisa for meg, men jeg måtte se bildet. Jeg gikk ned på gata og fant et eksemplar. På forsiden gjenkjente jeg Baylee, forteller hun.

Almon Kok var en 23 år gammel alenemor da Oklahoma-bomben gikk av. Til NBC sier hun at det er dager som i dag som er de tyngste. At det er på slike dager minnene kommer fram.

- Hun ville blitt 21 år i år, så det er litt ekstra tungt. Det føles som om en del av meg er borte for alltid. Folk snakker om at tiden leger alle sår, men jeg tror ikke det nødvendigvis stemmer. Jeg tror bare man lærer seg å leve med det, sier hun.

Almon Kok, nå 43, forteller at bildet av Baylee ikke bare representerer datterens bortgang.

- Når jeg ser på det bildet, så ser jeg ikke Baylee. Jeg ser et symbol. Et symbol som sier at alle som døde i bygningen den dagen var noens barn. Alle var elsket av noen.

- Fortsatt veldig emosjonelt

Chris Fields, brannmannen som på bildet bærer den lille kroppen til Baylee ut av ruinene, har i ettertid holdt kontakten med moren til den lille jenta.

- Jeg var den siste som holdt barnet hennes. Det er fortsatt veldig emosjonelt å snakke om, sier han.

Fields, som nå har vært brannmann i nesten 30 år, sier at Baylee kommer til å være med ham til den dagen han dør.

- Jeg har hørt folk si at det bildet oppsummerer alt ved den dagen, og det gir forsåvidt mening. Det viser innsatsen med å redde det overlevende, og uskylden som gikk tapt. Jeg vet i alle fall at jeg aldri kommer til å glemme henne, sier han til tulsaworld.com.

Fotografen

Mannen som tok det etterhvert ikoniske bildet var den 25 år gamle aspirerende fotograften og bankmedarbeideren Charles Porter. Han fortalte til Newseum forrige måned at han løp til bilen sin for å hente kameraet idet han hørte smellet.

- Jeg ante virkelig ikke at jeg hadde tatt det bildet, sier han.

Han framkalte bildet på en nærliggende Walmart-butikk før han sendte det inn til nyhetsbyrået AP etter et tips fra en venn. Han ble sjokkert over oppmerksomheten bildet fikk, og til slutt endte han opp med en Pulitzerpris.

- Jeg visste rett og slett ikke hvordan jeg skulle takle det, sier Porter, som har holdt seg utenfor rampelyset og bare gjør et sjeldent intervju nå og da.

Henrettet
De to terroristene, Timothy McVeigh og Terry Nichols ble funnet skyldige etter tiltalen i 1997.

McVeigh ble dømt til døden og henrettet den 11. juni 2001. Nichols soner en livstidsdom i USAs mest beryktede høysikkerhetsfengsel ADX Florence.

Her soner han sammen med blant annet Theodore John «Unabomber» Kaczynski, Eric RandolphZacarias Moussaoui, Vincent Basciano, Thomas SilversteinMichael SwangoLarry Hoover og Robert Hanssen.

Sunday, April 19th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments