Derfor er Euklid Tsakalotos (55) blitt Hellas’ nye redningsmann


(Dagbladet): Mandag morgen annonserte Yanis Varoufakis at han går av som Hellas’ finansminister.

Bare timer senere pekte internasjonale så vel som greske medier, på 55 år gamle Euklid Tsakalotos som Varoufakis’ etterfølger, blant dem Reuters.

Like etter skiftet fokuset til ulikhetene mellom dem.

Rundt klokka 15.50 ble det klart at han er utnevnt til finansminister, ifølge regjeringskilder, skriver NTB.

Dette er forskjellene

For riktignok er begge økonomer og akademikere med marxistisk bakgrunn, men der ser også likhetene ut til å stoppe.

Yanis Varoufakis har blitt sett på som en slags rebell blant veletablerte medlemmer av den politiske EU-eliten. Før han ble finansminister i vinter, hadde Varoufakis liten til ingen politisk erfaring.

Tsakalotos er nærmest hans rake motsetning, mener blant andre britiske The Telegraph, som lister opp en rekke forskjeller mellom de to.

Britisk utdannelse

Euklid Tsakalotos er utdannet ved prestisjeuniversitet Oxford i England hvor han har mottatt en doktorgrad. I 30 år han tilbragt tiden sin mellom Storbritannia og Hellas, hvor han har undervist og utgitt bøker og vitenskapelige artikler om økonomi.

Det har gjort ham til en høyt respektert mann i økonomiske spørsmål.

Derfor ble han også i juni utnevnt til Hellas’ hovedforhandler i samtalene mellom landet og EU-kreditorene.

- Det hjelper at han høres ut som en aristokrat. Han snakker deres språk bedre enn de gjør. Det er til tider svært underholdende å se på, sa en kilde i Syriza-partiet til britiske The Guardian i et portrettintervju med Tsakalotos fra juni i år.

At EU-kreditorene ønsker å forholde seg til noen andre enn Varoufakis, var han selv åpen om i et blogginnlegg han skrev i dag. Til dette passer altså Tsakalotos.

- Like etter at resultatet av folkeavstemmingen var klart, ble jeg gjort kjent med at enkelte i eurogruppen ønsker at jeg skal holde meg borte fra møtene. Dette er noe statsministeren mener kan hjelpe ham med å få på plass en avtale. Derfor går jeg av i dag, skriver Varoufakis på sin blogg.

- Jeg ønsker deres hat velkommen

Det gjorde ikke avtroppende Varoufakis. I et toppmøte med EU-kreditorene i Riga i april i år, skal det ha blitt høylydt og ampert mellom Varoufakis og hans 18 motparter i EU under forhandlingene om en låneavtale.

Etter møtet omtalte Varoufakis selv stemningen på Twitter slik:

- De er forent i sitt hat mot meg. Og jeg ønsker deres hat velkommen.

Men han har tilsynelatende alltid hatt en høy stjerne i sitt eget hjemland, nettopp på grunn av hans direkte væremåte og utradisjonelle stil.

Sex-symbol

Populær ble han også i Tyskland av alle steder, etter bildene av Varoufakis ikledd en lang skinnjakke utenpå en dress uten slips og skjorta utenfor buksene, møtte den politisk korrekt kledde George Osborne, Storbritannias finansminister 2. februar i år.

Den tyske TV-kanalen ZDF sammenlignet Varoufakis utseendemessig med Bruce Willis, og karakteriserte ham som en «utrolig attraktiv mann». Andre europeiske medier mente han så mer ut som en nattklubb-vakt, ifølge Reuters.

Det er også blitt gjort et poeng ut av at Varoufakis er en ivrig motorsykkelkjører, og også på dene måten skiller seg fra andre, mer tradisjonelle politikere.

Ikke profesjonell politiker

Euklid Tsakalotos har vært medlem av det regjerende Syriza-partiet i en årrekke, og har vært medlem av det greske parlamentet siden 2012.

I likhet med mange andre i Syriza-partiet, inkludert Varoufakis som ikke ble medlem før han ble finansminister, har heller ikke han vært profesjonell politiker særlig lenge.

Da han ble intervjuet i The Guardian i juni, uttalte Tsakalotos at han ikke fikk mye søvn som følge av hans jobb som sjeforhandler. Om han får mer søvn nå, er vel heller lite sannsynlig.

Monday, July 6th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments