Deres nyfødte sønn har splittet en hel nasjon

(Dagbladet): Debatten etter fødselen til deres yngste sønn har skremt foreldrene til vesle Rikardo (1 mnd.).

- Vi er veldig redde, sier Sylvia og Peter Rasz til Dagbladet via en talsperson.

Sønnen deres ble født ett minutt over midnatt, 1. januar i år, og bilder av ham prydet ungarske aviser. Men det at årets nyttårsbarn er rom, fikk nestlederen i det høyreradikale partiet Jobbik til å reagere.

«Som rotter»

På sin offisielle Facebook-side lenket Elod Novak til en artikkel om Rikardo, og påpekte at gutten var det tredje barnet til den 23 år gamle mora.

- Antallet ungarere faller ikke bare drastisk, men snart så vil vi bli en minoritet i vårt eget hjem. Når vil dagen komme når de bestemmer å forandre Ungarns navn? Og når vil vi endelig takle vårt lands største problem?, skrev han i Facebook-innlegget.

Det første til et voldsomt rabalder. På den ene siden mobiliserte Novaks Facebook-innlegg motstandere av romfolket, som har fyrt seg kraftig opp. «De formerer seg som rotter», var en typisk kommentar under innlegget hans, ifølge BBC.

Høyt på dagsordenen

Lektor Eva Sarfi ved Sentral-Europa og Balkan-studier ved Universitetet i Oslo sier til Dagbladet at hun ikke er overrasket over at familien møter motstand.

- Romfolk-utfordringene står høyt på dagsordenen i Ungarn. De er veldig underprivilegerte og det er mye vold og kriminalitet i deres miljøer, sier hun til Dagbladet.

Samtidig har også Sylvia og Peter Rasz opplevd en enorm støtte.

- Det er vi veldig glade for, sier de til Dagbladet.

Deres talsperson påpeker at det har vært en stor framvekst av nynazistiske gjenger i Ungarn. Helsingforskomiteen er blant dem som er svært bekymret for romfolkets situasjon i landet.

Fremmedfrykt

- Vi ser med stor bekymring på utviklingen i Ungarn, etter at Viktor Orbán kom til makten. For med ham fikk nasjonalismen medvind. Vi ser at partier som Jobbik vinner fram, sier Engesland i Helsingforskomiteen til Dagbladet.

I fjor stanset Norge utbetalingen av EØS-midler til Ungarn på grunn av myndighetenes innskrenking av demokratiske rettigheter og inngripen overfor frivillige organisasjoner.

- At regjeringen ikke tar sterk nok avstand fra Jobbiks holdninger, gjør at de får fotfeste, sier Engeland

Jobbik selv beskriver seg som et radikalpatriotisk og kristent parti.

- Jeg oppfatter Jobbik som antijødisk, anti-innvandrer og anti-rom. Det at Orban ikke tar et tydelig oppgjør med dem, gjør at det bygges opp under fremmedfrykten, sier Engesland til Dagbladet.

Monday, February 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments