Denne mannens fiasko kan redde nordmenns Hellas-ferie


– Jeg tror det økte sannsynligheten for en løsning for Hellas dramatisk, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Andreassen.

Han snakker om opptredenen til Hellas’ Yanis Varoufakis på eurosonens finansministermøte i Riga fredag og lørdag.

Ifølge medienes rapporter ble Varoufakis’ minister-kolleger etter hvert kraftig lei av grekerens langt fra ydmyke stil. Nå ser han ut til å miste mye av sin innflytelse i Hellas’ gjeldsforhandlinger – noe Andreassen synes er veldig bra.

- Jeg er mye mer positiv nå enn jeg var på fredag, sier han til Dagbladet.

- Isolert

Allerede før møtet hadde Varoufakis’ statsrådkolleger fra EU-landene sett seg lei på det de oppfattet som hans manglende kompromissvilje i gjeldsforhandlingene. Under møtet tilspisset dette seg ytterligere.

«Taktløs» og «belærende stil» er noen av beskrivelsene.

- Alle ministrene sa til ham: Dette kan ikke fortsette, fortalte Spanias deltaker på møtet, Luis de Guindos, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. Ifølge Reuters dro Varoufakis hjem isolert og tomhendt.

Selv om Varoufakis fikk støtte fra sin statsminister etter møtet, ble enden på visa at Hellas’ viseutenriksminister Euclid Tsakalotos går inn som koordinator for Hellas’ forhandlingsgruppe med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Etter manges mening vil dette sette Varoufakis på sidelinja.

- Skyver på problemene

Dermed puster Jan Andreassen lettet ut, både på vegne av Hellas og de mange turistene som planlegger ferietur til landet i sommer. Faren for at Hellas vil ryke ut av euro-samarbeidet nå, tror han ikke er så veldig stor.

- Jeg tror Hellas vil klare å skyve på problemene i et par år, sier han, og legger til at dette avhenger av at regjeringen til statsminister Alexis Tsipras viser en helt annen forhandlingsvilje enn det som skaffet Tsipras valgseieren.

Dermed tror ikke Andreassen at Hellas’ minibanker vil stenges ned denne sommeren, slik den britiske avisa The Telegraph advarer om.

- Ta med kontanter

Likevel anbefaler både han og DNBs sjeføkonom Øystein Dørum folk å ta med seg kontanter på ferieturen til Hellas – for sikkerhets skyld.

- Ta med det du trenger, og kanskje litt ekstra, i tilfelle det skulle stoppe helt opp. Men jeg tror faktisk ikke at nordmenn i Hellas vil få problemer med minibanker, sier Jan Andreassen.

«Vi tror jo dette går bra, og at gresk eurouttreden (grexit) unngås, men sannsynligheten er ikke null. Og hvis det skjer, er kapitalkontroller og stengte minibanker absolutt en mulighet. Samtidig vil behovet for kontanter til betalinger øke», skriver Øystein Dørum i en epost til Dagbladet.

Wednesday, April 29th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments