Den ukjente IS-toppen: Hadde noen hørt om Abu Sayyaf før i dag?


(Dagbladet): USAs forsvarsminister, Ash Carter, meldte lørdag at amerikanske spesialstyrker skal ha drept IS-lederen Abu Sayyaf etter ordre fra president Barack Obama.

At ordren kom fra presidenten selv, blir sett på som et tegn på at Sayyaf var et svært viktig mål for USA i deres kamp mot IS.

Men ikke lenge etter at nyheten ble kjent, spurte IS-eksperter og journalister seg om hvem denne Abu Sayyaf egentlig var.

- IS-analytikere: Har noen hørt om IS-leder Abu Sayyaf før dagens USA-operasjon?, twitret New York Times-journalisten Rukmini Callimachi – som jobber med ekstremisme for avisen.

Var ikke på leder-lista

Navnet Abu Sayyaf har ikke vært på noen lister over toppledere i IS, og det har ikke vært utlovet noen dusør for å få fanget ham død eller levende – i motsetning til ti andre menn som danner ledergruppa i IS, skriver engelske Guardian.

Avisa skriver videre at Sayyafs mangel på profil utad førte til en spekulasjon blant irakiske tjenestemenn og vestlige diplomater om at det egentlig målet med USAs operasjon kan ha vært en mer høytstående IS-leder.

Michael Weiss, forfatteren bak boka «IS: På innsiden av terrorgruppa» sier til CNN at den drepte IS-lederen er svært ukjent for eksperter som følger terrororganisasjonen nøye.

Weiss stusser over at USA var villige til å risikere amerikanske liv for å få tatt mannen som det hevdes skal være hovedmannen bak IS sin olje- og gassvirksomhet.

- Informasjonen viktigere enn mannen

En annen militær-ekspert mener at å drepe mannen Sayyaf ikke var så viktig for amerikanske myndigheter.

- Det viktigste ved aksjonen var ikke å ta Abu Sayyaf, men å få tak i dokumentene hans, sier Derek Harvey, tidligere løytnant i den amerikanske hæren og etterretningsagent som nå er tilknyttet Universitetet i South Florida.

Harvey legger ifølge CNN til at Sayyaf var en av IS’ øverste økonomi-sjefer, og det er nærliggende å tro at han hadde dokumentasjon over organisasjonens økonomi.

Kona tatt til fange

Aksjonen mot Sayyaf foregikk i Deir Al-Zor i den østlige delen av Syria. Ifølge uttalelsen fra amerikanske myndigheter skal de amerikanske elitesoldatene ha blitt fløyet inn til området hvor Sayyaf befant seg i Blackhawk-helikoptre.

Da de forsøkte å ta seg inn i bygget hvor Sayyaf var, skal de ha blitt møtt med ild fra IS-krigere. I kampene mellom spesialstyrkene og IS-krigerne ble Sayyaf drept, ifølge amerikanske myndigheter.

IS-krigerne skal ha forsøkt å bruke sivilpersoner som skjold. Amerikanske myndigheter uttaler at spesialstyrkene klarte å skyte IS-krigerne uten å treffe kvinner eller barn, ifølge CNN.

Sayyafs kone skal ha blitt tatt til fange i aksjonen, og utover lørdagen ble det klart at hun holdes fengslet på et hemmelig sted i Irak hvor hun blir avhørt. Hun skal angivelig ha inngående kjennskap til IS’ omfattende gisseltaking, ifølge CNN.

Sunday, May 17th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments