De leter etter det savnede MH370. Så dukker plutselig et nytt mysterium opp på havbunnen


(Dagbladet): Helt siden Malaysia Airlines flight 370 forsvant den 8. mars i fjor, har hele verden lurt på hva det var som skjedde da flyet med 239 mennesker om bord forsvant sporløst på vei fra Beijing til Kuala Lumpur.

Store ressurser har blitt satt inn i søket etter vraket, blant annet i havet utenfor Australia. Det var her sonaren til et av søkefartøyene slo ut, skriver nyhetsbyrået AP.

- Fascinerende funn

Signalene som kom fra havbunnen ga indikasjoner på at det lå en samling objekter på litt i underkant av 4000 meters dyp.

Selv om de som ledet letearbeidet hadde en anelse om at det ikke dreide seg om det savnede flyvraket, bestemte de seg for å sende et undervannsfartøy ned for å kikke på gjenstandene – en rekke små samt noen store på opp mot seks meters lengde.

Denne uka kom analysen av bildene det umannede undervannsfartøyet tok tilbake, og svaret var som ventet at det ikke var det savnede MH370. Det var et uregistrert skipsvrak, og arkeologer bruker nå fotografiene til å analysere hva slags farkost det er som har gått til bunns.

- Det er et fascinerende funn, men det er ikke det vi leter etter. Vi tar ingen pause i søket etter MH370. Søkefartøyene har allerede reist videre for å fortsette letingen, sier Peter Foley i Det australske transportbyrået til AP.

Mange vrak

Michael McCarthy, en arkeolog med lang fartstid ved West Australian Maritime Museum, sier til nyhetsbyrået at det etter alle solemerker dreier seg om et lasteskip som ble bygd i løpet av siste halvdel av 1900-tallet.

- Det finnes ganske mange historier om skip som har sunket i Det indiske hav, og det er vanskelig å si spesifikt hvilket skip det dreier seg om med mindre du har en komplett liste over alle som har gått til bunns i det området, sier han.

Nettopp fordi det er så mange vrak i det området hvor det nå søkes etter MH370, sa ekspertene tidlig at man mest sannsynlig ville komme over flere sunkne skip i løpet av leteaksjonen. Men akkurat dette mysteriet vil neppe bli løst.

- For å finne ut nøyaktig hvilket skip det er må man hente opp delene eller reise ned på 4000 meters dyp for å se på det igjen. Det er neppe noen som vil betale for det eventyret, sier McCarthy.

Fortsetter søket

På årsdagen for forsvinningen sa Malaysias statsminister Najib Razak at malaysiske myndigheter er fast bestemt på å fortsette den hittil resultatløse letingen etter flyet.

Også Australias statsminister Tony Abbott gjorde det klart at letingen vil fortsette så lenge det fins rimelige spor.

- Jeg vet at det vil være en nagende tvil hos milliarder av mennesker til vi kan finne flyet. Letingen kan ikke fortsette til evig tid, men så lenge det er rimelig spor, vil letingen fortsette, sa Abbott.

Malaysiske myndigheter har formelt erklært alle som var om bord på Malaysia Airlines rute MH370 for døde. Dette skjedde nesten elleve måneder etter at passasjerflyet forsvant.

Wednesday, May 13th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments