De griper tak i og steiner den livredde politikvinnen, før de sleper henne gjennom gatene


(Dagbladet): Ifølge en ledende offiser skal en gruppe militærledere ha avsatt Burundis president Pierre Nkurunziza. Offiseren uttaler dette til journalister som er til stede ved en militærbase i landet, skriver NTB.

Påstandene avvises samtidig av Nkurunzizas mediarådgiver som avfeier ryktene som «en spøk».

Det hersker med andre ord full forvirring rundt situasjonen i landet.

Voldsomme bilder

Det har vært store protester og demonstrasjoner i Burundi de siste to ukene etter at det ble kjent at presidenten akter å stille til valg for en tredje periode.

I går ble situasjonen tilspisset etter at det kom rapporter om at politiet skal ha skutt på demonstranter i Burundi. Det fikk den rasende folkemengden til å slå tilbake. De fikk tak i en politikvinne som ifølge vitner skal ha vært med på å avfyre skudd.

Både bilder og video fra stedet viser hvordan kvinnen blir slått, sparket, truet med kniv og slept gjennom gatene. Mennene kjemper rett og slett for å nå fram til henne.

Til slutt får kollegaene hennes grepet inn, og hun kommer seg vekk fra opprørerne med mindre fysiske skader.

22 drept

Hun er blant de siste som har blitt skadet i opprøret som ryster det lille afrikanske landet. I følge Reuters har 22 mennesker mistet livet siden 26. april, én av dem i går.

Bakgrunnen for opptøyene er av partiet CNDD-FDD har utpekt Pierre Nkurunziza som sin presidentkandidat i sommerens valg. Den samme Nkurunziza som allerede har sittet to perioder som president.

Nkurunzizas politiske motstandere peker på at dette bryter med grunnloven i landet. Det skriver den britiske avisa Telegraph.

I forrige uke godkjente Burundis forfatningsdomstol presidentkanidaturet hans, og sa «ja» til at han kunne stille til valg for en tredje periode, men heller ikke dette roet ned demonstrantene.

Forfatningsdomstolens visepresident, Sylvere Nimpagaritse, forklarte nemlig at han hadde rømt landet på grunn av press fra dommere. Han oppga selv at han var nødt til å flykte fordi han ikke ville signere domstolens beslutning.

Toppmøte

I dag møtes lederne for de fem nasjonene som utgjør «East African Community» – Kenya, Rwanda, Tanzania, Uganada og Burundi i Dar es Salaam for å diskutere opptøyene.

I tillegg vil også presidenten i Den demokratiske republikken Kongo, Josep Kabila, og Sør-Afrikas visepresident Cyril Ramaphosa skal også delta. Det samme skal USAs toppdiplomat i Afrika, Linda Thomas-Greenfield. Det skriver Daily Mail.

Både Den afrikanske union og EU har bedt om at valget som skal avholdes i juni skal utsettes, men Nkurunziza har selv sagt til BBC at han mener det bare vil skape en større uro i landet.

Han legger også mye av skylda for opptøyene på «eksterne krefter» og understreker at valget vil bli «fritt og rettferdig, samt at resultatet vil bli respektert.

300 000 døde

Det er en underliggende frykt for at landet på nytt vil bli kastet ut i en borgerkrig slik det ble på 1990-tallet da de to folkegruppene hutuene og tutsiene kjempet om makten.

I løpet av en periode på 13 år er det beregnet at så mange som 300 000 mennesker mistet livet, før krigen ble avsluttet da Nkurunziza ble president.

Det er også bekymring knyttet til en mulig flyktningskrise. Over 50 000 har flyktet til nabolandene etter at uroen startet.

Wednesday, May 13th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments