Cyberkrigen tilspisser seg IS-sympatisører slår tilbake: Det er drastiske grep de tar

(Dagbladet): Dagen etter at hackerkollektivet Anonymous kunngjorde at de har stengt ned bortimot 800 Twitter-kontoer tilknyttet den Islamske Staten (IS), slo IS-sympatisører til på det sosiale nettstedet.

Gruppa, som kaller seg «Cyber-kalifatet», skal ha hacket flere Twitter-kontoer, deriblant kontoen til det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek.

- Vi kan bekrefte at Newsweeks Twitter-konto ble hacket i dag tidlig, og vi har siden fått kontroll over kontoen igjen. Vi beklager de støtende meldingene som kan ha blitt sendt ut fra vår konto i denne perioden, og jobber med å styrke sikkerheten vår, sier nyhetsredaktør Kira Bindrim i en uttalelse.

Truet presidenten

Hackerne endret magasinets profilbilde til et bilde av en maskert mann med meldinga «Je suIS IS» – en forvrengt versjon av slagordet til støtte for ofrene etter terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

I løpet av de 14 minuttene de hadde kontroll over kontoen, sendte de også ut en rekke truende meldinger, deriblant en rettet mot president Barack Obama og hans famile.

Denne trusselen etterforskes nå av FBI.

- Mens USA og deres droner dreper brødrene våre i Syria, Irak og Afghanistan, ødelegger vi deres nasjonale datasikkerhetssystem fra innsiden, skriver hackerne blant annet.

Twitter-kontoen ble også brukt til å dele dokumenter som ser ut til å stamme fra USAs militære datasikkerhetsprogram, men det er ikke bekreftet at disse er ekte, skriver Washington Post.

- Anfriper fasaden

Den samme gruppa har tidligere hacket Twitter- og Youtube-kontoen til USAs overkommando for Midtøsten og mindre, lokale nyhetsnettsteder. I dag skal også nettsidene til International Business Times ha blitt hacket, ifølge Newsweek.

- Dette handler om å ødelegge for motparten. Det er kjernen i krigføring. Det som skjer nå, er at man i stedet for å ødelegge forsyningsruter eller hva det skulle være, tar kommunikasjonskanalene og kontrollen mot mediene, sier direktør for internett og nye medier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

- Dette er infrastruktur, og det er fasaden – eller «sannheten» – som er under angrep, sier han om cyberkrigføringen rundt IS.

Det spesielle med dataangrep, er at de direkte påvirker omdømmet til de som blir rammet, påpeker IT-eksperten.

- Det er tydelig at tilstedeværelse i sosiale medier er viktig for IS siden de investerer så mye tid og ressurser i å være der, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Thomas Hegghammer, til ABC Nyheter.

- Drastiske grep

- Er denne type krigføring et nytt fenomen?

- I hvert fall i det intense omfanget som vi ser nå, og særlig Anonymous, som er en gruppering av mer eller mindre tilfeldige mennesker, sier Waterhouse.

- Det er drastiske grep de tar, egentlig, med forbehold om at det er tilfeldige, unge mennesker som har begått disse handlingene. Men det er et ganske modig og utfordrende grep, med tanke på det vi har sett at IS har vært kapable til å gjøre.

- Hva vet vi om de såkalte IS-hackerne?

- Det jeg tror vi skal regne med, er at de er ganske kompetente, faglig sett. De vet hva de gjør. På den andre siden, er ikke hacking av sosiale medier det mest kompliserte man kan drive med. Her kan det være alt fra at et passord har kommet på avveie, til en målrettet planting av en fiendtlig kode på maskinen til en ansatt, sier han.

- Dette illustrerer bare hvor viktig det er å være nøye med sikkerheten.

Tuesday, February 10th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments