Bloggeren Maja (24) sverger til menskoppen

(Dagbladet): Denne uka skrev Dagbladet om den amerikanske modellen Lauren Wasser (24).

Hun ble rammet av såkalt «tampongsyke», eller toksisk sjokksyndrom, og måtte amputere sitt høyre bein på grunn av tampongbruk.

Sykdommen ifølge Norsk Helseinformatikk er svært uvanlig.

Et alternativ til tamponger og bind, er menskopp.

Blogger og student Maja Hattvang (24) er blant dem som sverger til den.

- Jeg ble tipset om menskoppen av ei venninne, og var i utgangspunktet litt skeptisk. Det tok dermed en stund før jeg skaffet meg det selv, sier hun til Dagbladet.

- Vil anbefale videre til andre

Kjært barn har mange navn. Noen kaller den damekoppen, andre menskopp eller mensbeger.

- Etter å ha tatt den i bruk var jeg veldig fornøyd. Den fungerer kjempebra, og det er absolutt noe jeg vil anbefale videre til andre kvinner, sier Hattvang, og legger til:

- For min del har jeg ikke brukt verken tampong eller bind siden jeg kjøpte den for cirka ett år siden. Når man først lærer seg å bruke den, så er det et veldig bra produkt.

Selve koppen består av silikom, gummi eller TPE. Den samler opp menstruasjonsblodet, og er et billig og miljøvennlig alternativ til bind og tamponger.

Ifølge menskopp.org ble den første koppen patentert på 30-tallet, men det er først i det siste at koppen har blitt mer utbredt.

- Det blir snakka mer om den

Spesialist i sexologisk rådgivning og sexolog Siv Gamnes tror at bruken av menskoppen har økt de siste årene.

- Første gangen jeg hørte om det var for mange, mange år siden, og da var det ikke mange som brukte den. Hvor utbredt det er å bruke den nå vet jeg ikke, men mitt inntrykk er at det blir flere og flere, også fordi det blir snakka mer om den, sier hun, og legger til:

- Det passer i tiden å være opptatt av miljø, og menskoppen er veldig miljøvennlig. Man sparer mye søppel ved å bruke den.

Hun forklarer at man bruker koppen ved å klemme den sammen og føre den inn i skjeden, hvor den utvider seg og blodet så samler seg i den. Når man skal tømme koppen tar man tak i tuppen på koppen, hvor mensblodet da vil ligge.

- De som trives med den syns at den er helt ubetalelig. Men jeg vet også at det ikke er alle den fungerer for, som syns den blir for stor og ubekvem å bruke. Man må forsøke seg fram, og se om det er noe man kan trives med, sier hun.

- Finnes det risiko ved å bruke menskopp?

- Nei, den er skånsom for slimhinnene. Men man må selvfølgelig huske på å ta den ut innimellom og tømme den, og vaske den innimellom. Sånnsett så blir det som en tampong som man ikke trenger å ta ut så ofte, sier hun.

- Vil bidra

Håkon Lindahl, fagrådgiver i Framtiden i våre hender, mener menskopp er et godt, miljøvennlig alternativ.

- Gjenbruk er alltid bra sammenligna med å kaste. Alternativet er gjerne laget av en form for bomull, som det har en del miljøkonsekvenser av å produsere. Sånn sett er dette et godt, miljøvennlig alternativ, sier han.

- Kan det ha noe å si den store sammenhengen om flere bruker menskopp?

- Hvis man skal klare å gjennomføre store endringer, så er de små endringene med på å bidra. I hvor stor grad det kan ha noe å si er vanskelig, men det er et typisk tiltak som vil bidra, sier han.

Wednesday, June 24th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments