Bloggere får 50 000 for å gå på fest

(Dagbladet): Onsdag skrev Dagbladet om hvordan bloggere kan tjene opp mot 80 000 kroner for en sponset blogginnlegg.

De fleste store bloggere i Norge er tilknyttet bloggplattformene Blogg.no, som eies av Nettavisen, United Bloggers, Blogit eller Stylista. Det er disse selskapene som i stor grad forvalter annonseforespørsler for bloggerne.

- Bloggere blir stadig mer betydningsfulle markedsaktører for kommersielle produkter, og jeg tror vi vil se mye mer av dette framover, forteller høyskolelektor ved instituttet for markedsføring på BI og ekspert på sosiale medier, Cecilie Staude. 

Kan få 50 000 kroner

Men det er ikke bare bare blogging og annonsesalg som trekker penger inn i kassa. Bloggere får også betalt for å stille på ulike eventer, som for eksempel butikkåpninger eller premierefester. 

- På samme måte som Rihanna tar betalt for å komme på et event, noe som gir massiv PR, gjør våre bloggere det samme. Det skulle bare mangle, etter min mening. Vi operer med priser mellom 5000 til 50 000 kroner, sier salgssjef i United Bloggers, Lars Bruto, til Dagbladet.

Hva man får betalt avhenger av hvor populær bloggeren er, og hvor mye trafikk nettstedet har.

- Tidligere var annonsører så heldig at de klarte å lure inn unge jenter for gratis omtale. Nå har det imidlertid blitt et svært profesjonelt marked, og jentene er klar over sin verdi, og effekten de kan skape, fortsetter han.

Ingen pålegg

- Måten kunder får bloggere til sitt arrangement, er ved å kontakte oss, så velger vi ut dem vi mener kan passe til merkevaren. Da blir prisen om samarbeidet forhandlet, og mens United Bloggers tar en liten sum for arbeidet, sitter bloggerne igjen med hoveddelen av inntjeningen.  

- Er det et krav at bloggerne deres må skrive positiv omtale av merkevaren?

- Vi pålegger ikke bloggerene våre å skrive positivt. De skildrer sine opplevelser og tanker på sin måte. Det er viktig for oss at bloggerene våre er troverdige og står for alt de omtaler og samarbeider med, sier Bruto. 

- Betaler aldri

I fjor ble også Telenors shopping og inspirasjons-app SoBazaar lansert, noe en rekke bloggere har omtalt varmt i sosiale medier.

SoBazaar har i forbindelse med sin app også invitert en rekke av de største bloggerne på ulike eventer og fester, men da uten å betale dem.

- Vi betaler aldri bloggere for å komme på eventer, og i utgangpsunktet heller ikke for å skrive om vårt produkt, noe som har vært viktig for oss. De bloggerne vi kontaktet i startfasen, var rett og slett nysgjerrige på appen, sier daglig leder i SoBazaar, Jeanette Dyhre Kvisvik.

Hun forklarer videre at selv om SoBazaar ikke betaler bloggerne i kroner og øre, så søker de hele tida etter vinn-vinn-situasjoner.

- Vi har inkludert bloggerne i vår kommunikasjon i sosiale medier og nyhetsbrev, noe som blir deres gulrot i saken da det øker deres synlighet.

Til tross for at SoBazaar ikke betaler, skjønner Kvisvik godt hvorfor bloggere er attraktive for annonsører. 

- Det vi ser etter er personer med sosial innflytelse, noe bloggere definitivt har. Vi merker selv den enorme effekten, ettersom bloggere henvender seg til den målgruppa vi sikter til, sier hun. 

- Må ta et oppgjør

Ekspert i medieetikk og journalistikk, Gunnar Bodahl-Johansen, sier til Dagbladet at det nå er på tide å ta et oppgjør med bloggerne.

- Det er nå helt nødvendig å ta et oppgjør med dem som etterligner journalistikken og prøver å dra nytte av den troverdigheten journalistikken har, men samtidig opptrer på en måte som er helt stikk i strid med måten en journalist skal oppføre seg på. 

Han minner om at journalister ikke har lov til å stille opp i reklamesammenheng.

- I det teknologiens tidsalder er man altfor lite kritisk til det nye. Bloggere aper etter journalisters arbeidsmetoder i det offentlige rom, sier han.

- Utspilt sin rolle

Markedsføringsekspert Trond Blindheim forklarer overfor Dagbladet at merkevareeiere nå har innsett hvordan bloggernes verdi har økt de siste åra. 

- Papiravisene har i stor grad utspilt sin rolle som annonseorgan. I min tid tok man mellom 270 000 til 300 000 kroner for en helsides annonse i VG, som for eksempel omhandlet et motearrangement, sier Blindheim til Dagbladet, og fortsetter:

- Flere og flere annonsører går etter bloggerne, nettopp fordi de treffer en bestemt målgruppe, noe som selvfølgelig er verdifullt.

- Verdt pengene

Høgskolelektor innen markedsføring ved BI, Cecilie Staude, sier en bloggers deltakelse på riktig fest kan være verdt 50 000 kroner.

- Ja, det kan det. De største bloggerne har flere lesere enn store lokalaviser. Disse summene sier mye om hvor stor makt bloggerne nå har fått. Jeg tror vi kommer til å se mer av slike ting framover.

Men Staude retter samtidig en advarende pekefinger til det norske bloggerkorpset.

- Det er veldig viktig at de utøver et selvstendig redaktøransvar, selv om de får klekkelig betalt for det de skriver eller stedene de viser seg. Bloggene som er mest ærlig på dette, er de bloggene som vil overleve, sier hun. 

Friday, July 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments