- Blant de verste katastrofene regionen noen gang har sett


(Dagbladet): Syklonen Pams herjinger i Stillehavet har lagt hele landsbyer i grus. En av øygruppene som er hardest rammet, er Vanuatu.

Fredag ble landet som har drøyt 270 000 inbyggere fordelt på en rekke mindre øyer, rasert av Pam. Vindstyrker med en hastighet på opp til 320 kilometer i timen, fryktes å ha tatt livet av dusinvis av mennesker, ifølge New Zealand Herald.

Øygruppa ligger omtrent 2000 kilometer nord-øst for Australias østkyst.

- Dette kan sannsynligvis være blant de verste katastrofene Stillehavsregionen noen gang har sett. De humanitære behovene kommer til å være enorme. Hele samfunn er blitt blåst bort, sier hjelpeorganisasjonen Oxfams Vanuatu-sjef Colin Collett van Rooyen søndag.

Frykter at dusinvis er døde

Nå frykter myndighetene i landet at dødstallet kommer til å stige etter hvert som syklonens senter beveger seg sørover, og man klarer å danne seg en oversikt over situasjonen, skriver avisa.

- Vi har ganske enkelt ikke mulighet til å kommunisere med andre deler av landet. Hele landet virker å være strømløst. Følgende av dette kommer til å bli klarere etter hvert. Vi vet det er alvorlig, men ikke hvor alvorlig, sier Alice Clemets i Unicef ifølge avisa.

Hun legger til at det er umulig å på nåværende tidspunkt fastslå hvor mange som har omkommet som følge av super-syklonenes herjinger, men at det på nåværende tidspunkt er bekreftet åtte døde i Port Vila, Vanuatus hovedstad.

Nyhetsbyrået Reuters beskriver syklonen som en ev Stillehavets verste noen sinne, og at FN nå sammen med naboland som Australia forbereder omfattende hjelpeoperasjoner.

Nordmenn syklon-fast

Tre nordmenn befinner seg i området som er hardest rammet av den tropiske supersyklonen «Pam».

- Taket begynner å forsvinne og gulvet er fullt av vann. Nå må vi komme oss ned i tilfluktsrommet.

Dette var det siste Dagbladet hørte fra det norske reisefølget da syklonen raste for nesten et og halvt døgn siden.

Kjell Pedersen (70), Anne Hellebråten (54) og norskaustralieren Dane Wilsonsen (33) fra Asker befinner seg i Port Vila, som er den delen av Vanuatu som ble hardest rammet av det som omtales som en av tidenes verste stormer i Stillehavet.

Dagbladet har snakket med det norske reisefølget igjen i dag. De er slitne, men i god behold. De har vann, og mat og strøm fra aggregat.

- Jeg ble ganske redd da strømmen gikk, det begynte å rase planker fra taket, og vi hørte høye lyder av gjenstander som ble kastet rundt utenfor. Da synes vi det var på tide å trekke ned i kjelleren, forteller Dane Wilsonsen til Dagbladet via Skype.

Sunday, March 15th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments